Слон – одне з найдивовижніших тварин. Вони не тільки багато чого вміють, але і можуть сумувати, переживати, сумувати і навіть сміятися.

У важких ситуаціях вони завжди приходять на допомогу своїм родичам. Слони мають здібності до музики і малювання.

Особливості та середовище слона

Два мільйони років тому в період Плейстоцену по всій планеті були поширені мамонти і мастодонти. В даний час вивчені два види слонів: африканський та індійський.

Існує думка, що це найбільше ссавець на планеті. Однак, воно помилково. Найбільшим є синій або блакитний кит, на другому місці знаходиться кашалот і лише третє місце займає Африканський слон.

Він дійсно є найбільшим з усіх сухопутних тварин. Друге за величиною наземна тварина після слона – бегемот.

В холці Африканський слон досягає 4 м і важить до 7,5 т. Індійський слон важить трохи менше – до 5т, висота – 3м. До вимерлим хоботовым відноситься мамонт. Слон – священна тварина в Індії і Таїланді.

На фото індійський слон

Згідно з легендою, матері Будди приснився білий слон з лотосом, який передрік у неї народження незвичайного дитини. Білий слон – символ буддизму і втілення духовного багатства. Коли в Таїланді народжується слон-альбінос, це є значною подією, сам Король держави бере його під свою опіку.

Ці найбільші наземні ссавці, які населяють Африку і Південний Схід Азії. Воліють селитися в районах саван і тропічних лісах. Неможливо їх зустріти тільки в пустелях.

Слон тварина, яке славиться своїми великими бивнями. Тварини їх використовують при видобутку їжі, для очищення дороги, з метою помітити територію. Бивні ростуть постійно, у дорослих особин швидкість росту може досягати 18 см в рік, старі особини володіють найбільшими бивнями приблизно 3 метри.

Зуби постійно сточуються, випадають і на їх місці ростуть нові (змінюються приблизно п’ять разів за все життя). Ціна слонової кістки дуже висока, саме тому тварин постійно знищують.

І хоча тварини охороняються і навіть занесені в Міжнародну Червону книгу, все одно знаходяться браконьєри, які заради наживи готові вбити це чудове тварина.

Дуже рідко можна знайти тварин з великими бивнями, так як практично всі вони були знищені. Примітно, що в багатьох країнах вбивство слона тягне за собою смертну кару.

Дивіться також:  Уссурійський тигр. Спосіб життя і середовище проживання уссурійського тигра

Існує легенда про існування у слонів окремих таємничих кладовищ, куди старі і хворі тварини йдуть вмирати, так як дуже рідко можна знайти бивні померлих тварин. Однак, вченим вдалося розвіяти цю легенду, виявилося що бивнями ласують дикобрази, які таким чином втамовують мінеральний голод.

Слон – вид тварини, який має ще один цікавий орган – хобот, досягає семи метрів в довжину. Він утворюється з верхньої губи і носа. В хоботі міститься приблизно 100 000 м’язів. Цей орган служить для дихання, пиття і видання звуків. Важливу роль грає при прийомі їжі, в якості своєрідної гнучкої руки.

Для захоплення дрібних предметів, Індійський слон використовує невеликий відросток на хоботі, який нагадує палець. Африканський представник має їх два. Хобот служить як для зривання травинок, так і для ламання великих дерев. З допомогою хобота тварини можуть дозволити собі прийняти душ з брудної води.

Це не тільки приємно тваринам, але і захищає шкіру від настирливих комах (бруд висихає і утворює захисну плівку). Слон – це група тварин, які мають дуже великі вуха. У африканських слонів вони набагато більше, ніж у азіатських. Вуха у тварин є не тільки органом слуху.

Так як у слонів немає сальних залоз, вони ніколи не потіють. Численні капіляри, що пронизують вуха в жарку погоду розширюються і віддають надлишкове тепло в атмосферу. Крім того, цим органом можна обмахуватися як віялом.

Слон – єдиний ссавець, який не вміє стрибати і бігати. Вони можуть або просто ходити або пересуватися швидким кроком, що прирівнюється до бігу. Незважаючи на велику вагу, товсту шкіру (приблизно 3 см) і товсті кістки, слон ходить дуже тихо.

Вся справа в тому, що подушечки на стопі тваринного пружинить і розширюється в міру збільшення навантаження, що робить ходу тварини практично безшумною. Ці ж подушечки допомагають слонам пересуватися по болотистих місцевостях. На перший погляд, слон досить неповороткий тварина, але може розвивати швидкість до 30 км на годину.

Слони відмінно бачать, але більше користуються нюх, дотик і слух. Довгі вії призначені для захисту від пилу. Будучи хорошими плавцями, тварини можуть проплисти до 70 км і протриматися у воді не торкаючись до дна протягом шести годин.

Дивіться також:  Вомбат тварина. Опис вомбата. Життя і середовище проживання вомбата

Звуки, що видаються слонами з допомогою гортані або хобота можуть бути почуті на відстані 10 км.

Характер і спосіб життя слона

Дикі слони живуть в стаді, до 15 тварин, де всі особини – виключно самки і родичі. Головна в стаді – самка-родоначальниця. Самотність слон не переносить, йому життєво необхідно спілкуватися зі своїми родичами, вони вірні стаду до смерті.

Члени стада допомагають і піклуються один про одного, совісно ростять дітей і захищаються від небезпеки і допомагають слабким членам родини. Самці слонів часто тварини поодинокі. Живуть поруч з якою-небудь групою самок, рідше утворюють власні стада.

Діти живуть у групі до 14 років. Далі вони вибирають: або залишитися в стаді, або створити свою власну. У разі смерті одноплемінника тварина дуже засмучується. Крім того, вони поважають прах родичів, ніколи на нього не настануть, намагаючись відсунути його з стежки, і навіть впізнають кістки родичів серед інших останків.

На сон слони витрачають не більше чотирьох годин на протязі доби. Тварини африканські слони сплять стоячи. Вони збиваються в купу і облокачиваются один на одного. Старі слони кладе свої великі бивні на термітник або дерево.

Індійські слони проводять сон лежачи на землі. Мозок слона досить складний за будовою поступається лише китам. Важить він приблизно 5 кг. В тваринному світі слон – одне з найбільш інтелектуальних представників фауни в світі.

Вони можуть впізнати себе в дзеркалі, що є одним з ознак самосвідомості. Цим якістю можуть похвалитися тільки мавпи і дельфіни. Крім того, тільки шимпанзе і слони користуються інструментами.

Спостереження показали, що індійський слон може використовувати гілку дерева як мухобійку. У слонів відмінна пам’ять. Вони легко запам’ятовують місця, де бували і людей, з якими спілкувалися.

Харчування

Слони дуже люблять поїсти. 16 годин на добу слони харчуються. Їм необхідно до 450 кг різних рослин щодня. У добу слон здатний випити від 100 до 300 л води в залежності від погоди.

На фото слони на водопої

Слони – травоїдні тварини, в їх раціон входять корені та кора дерев, трава, фрукти. Недолік солі тварини поповнюють за допомогою лизунців (сіль, яка виступила на поверхню землі). В неволі слони харчуються травою і сіном.

Дивіться також:  Лань тварина. Спосіб життя і середовище проживання лані

Ніколи не відмовляться від яблук, бананів, печива і хліба. Зайва любов до солодкого може спричинити проблеми зі здоров’ям, але цукерки найрізноманітніших сортів – улюблене ласощі.

Розмноження та тривалість життя слона

У тимчасових рамках шлюбний період слонів строго не позначений. Однак, зауважено, що в дощовий період народжуваність тварин збільшується. У період эструса, який триває не більше двох днів, самка своїми криками приваблює самця для спарювання. Разом вони залишаються не більше ніж на кілька тижнів. На цей час самка може віддалитися від стада.

Цікаво, що самці слонів можуть бути гомосексуалістами. Адже самка злучається тільки один раз в році, а її вагітність триває досить довго. Самці потребують сексуальних партнерів набагато частіше, що призводить до виникнення одностатевих відносин.

Через 22 місяці на світ з’являється зазвичай одне дитинча. Пологи відбуваються у присутності всіх членів стада, які готові у разі потреби прийти на допомогу. Після їх закінчення все сімейство починає кричати, кричати і проголошувати і поповнення.

Слоненята важать приблизно від 70 до 113 кг, зростом близько 90 см і зовсім беззубі. Лише у віці двох років у них з’являються маленькі молочні бивні, які з віком зміняться на корінні.

Новонародженого слоненяти необхідно більше 10 л материнського молока в день. До двох років воно складає основний раціон дитини, крім того потроху малюк починає харчуватися рослинами.

Вони можуть також харчуватися калом матері, щоб легше перетравлювати гілки, і кору рослин. Слоненята постійно тримаються біля матері, яка оберігає і вчить його. А треба навчитися багато чому: пити воду, переміщатися разом зі стадом і управляти хоботом.

Робота хоботом – дуже складне заняття, постійні тренування, підняття предметів, добування їжі і води, вітання родичів і так далі. Мати слониха і члени стада охороняють малюків від нападів гієни і лева.

Самостійними тварини стають у віці шести років. У 18 років самки можуть народжувати. У самок з’являються малята з періодичністю приблизно раз на чотири роки. Самці стають зрілими на два роки пізніше. У дикій природі тривалість життя тварин складає близько 70 років, в неволі – 80 років. Самий старий слон, який помер у 2003 році, прожив 86 років.

Back to Top