Так як у слонів немає сальних залоз, вони ніколи не потіють. Численні капіляри, що пронизують вуха в жарку погоду розширюються і віддають надлишкове тепло в атмосферу. Крім того, цим органом можна обмахуватися як віялом.

Слон – єдиний ссавець, який не вміє стрибати і бігати. Вони можуть або просто ходити або пересуватися швидким кроком, що прирівнюється до бігу. Незважаючи на велику вагу, товсту шкіру (приблизно 3 см) і товсті кістки, слон ходить дуже тихо.

Вся справа в тому, що подушечки на стопі тваринного пружинить і розширюється в міру збільшення навантаження, що робить ходу тварини практично безшумною. Ці ж подушечки допомагають слонам пересуватися по болотистих місцевостях. На перший погляд, слон досить неповороткий тварина, але може розвивати швидкість до 30 км на годину.

Слони відмінно бачать, але більше користуються нюх, дотик і слух. Довгі вії призначені для захисту від пилу. Будучи хорошими плавцями, тварини можуть проплисти до 70 км і протриматися у воді не торкаючись до дна протягом шести годин.

Звуки, що видаються слонами з допомогою гортані або хобота можуть бути почуті на відстані 10 км.

Характер і спосіб життя слона

Дикі слони живуть в стаді, до 15 тварин, де всі особини – виключно самки і родичі. Головна в стаді – самка-родоначальниця. Самотність слон не переносить, йому життєво необхідно спілкуватися зі своїми родичами, вони вірні стаду до смерті.

Члени стада допомагають і піклуються один про одного, совісно ростять дітей і захищаються від небезпеки і допомагають слабким членам родини. Самці слонів часто тварини поодинокі. Живуть поруч з якою-небудь групою самок, рідше утворюють власні стада.

Дивіться також:  Бенгальський тигр. Спосіб життя і середовище проживання бенгальського тигра
Back to Top