Морські глибини населені величезною кількістю мешканців. Деякі з них досить симпатичні і милі істоти, зустрічаються дуже дивні, незрозумілі, є і зовсім непомітні. Але зараз ми поговоримо про одне з найбільш грізних і небезпечних мешканців моря – про морський леопард.

Зовнішній вид морського леопарда

Морський леопард відноситься до сімейства тюленів, і є найбільшим представником цього виду. Розміри цього хижака вражають – довжина тіла самця 3 метри, самки до 4 метрів.

Вага майже півтонни у самок і близько 270-300 кг у самців. Як видно, самки не можуть похвалитися витонченістю, а навпаки досить важкий, порівняно з самцями. Але, незважаючи на такі розміри, на тілі морського леопарда дуже мало підшкірного жиру.

Величезне тіло має обтічну форму, що дозволяє йому розвивати високу швидкість у воді. Для цієї ж мети служать сильні і потужні довгі кінцівки, а так само природна гнучкість.

Форма черепа плеската, чому нагадує голову плазунів. В роті у леопарда два ряди гострих зубів з іклами до 2,5 див. Зір і нюх добре розвинені, вушних раковин немає.

Леопардом цього, по суті, тюленя, назвали частково за його забарвлення – темно-сірій шкурі спинки розташовані безладно білі плями. Живіт світлий, а малюнок плям на ньому навпаки темний. Сама шкура дуже щільна, хутро коротке.

Середовище проживання морського леопарда

Морський леопард мешкає в Антарктиці, по всьому периметру льодів. Молоді особини запливають на невеликі окремі острови в субантарктических водах і можуть перебувати там у будь-який час року. Тварини воліють триматися берегової лінії і не запливати далеко в океан, виключаючи час міграції.

Самим головним ласощами для морського леопарда є пінгвіни

З настанням зимових холодів морські леопарди спливають в більш теплі води Вогненної Землі, Патагонії, Нової Зеландії, Австралії. На самому віддаленому з населених островів – острові Пасхи, так само були знайдені сліди перебування цієї тварини. Коли приходить пора, леопарди перебираються в зворотному напрямку в свої антарктичні льоди.

Дивіться також:  Плащоносна акула. Спосіб життя і середовище проживання плащеносной акули

Спосіб життя морського леопарда

На відміну від своїх родичів тюленів, морський леопард воліє жити в самоті, а не збиратися великими групами на березі. Тільки більш молоді особини іноді можуть об’єднуватися в невеликі групи.

Самці і самки ніяк не контактують, за винятком тих моментів, коли приходить пора парування. Вдень тварини спокійно лежать на крижині, а з приходом ночі вони опускаються в воду на годівлю.

У полюванні за пінгвінами морський леопард може вистрибувати на сушу

Морський леопард, у своїх територіальних водах вважається одним з головних і домінуючих хижаків. Завдяки здатності розвивати у воді швидкість 30-40 км/год, можливості занурюватися на глибину 300 метрів і вмінню високо вистрибувати з води, цей морський звір створив собі славу справжнього леопарда.

Харчування морського леопарда

Незважаючи на свої величезні розміри і славу лютого хижого звіра, основу раціону морського леопарда (45% всієї його їжі) становить кріль. Його пащу влаштована таким чином, що може проціджувати воду крізь зуби так, щоб дрібні рачки опинилися всередині. Такий пристрій подібно особливостей будови пасти тюленя-крабоеда, але менш досконале.

Ще одним вагомим інгредієнтом в меню морського леопарда є невеликі ссавці – тюлені-крабоїди, вухаті тюлені, тюлені Уедделла і пінгвіни.

На фото дитинча морського леопарда

Причому, окремо взяті особи хижаків можуть спеціалізуватися на певному виді тварин. Незрозуміло, чим це викликано особливостями полювання, звичками або смаковими уподобаннями.

Зловити дорослого пінгвіна, який вміє плавати не гірше самого хижака, дуже складно, тому жертвами найчастіше стають пташенята. На пінгвінів і тюленів йде полювання в основному з-за необхідного леопардові жиру.

На таку здобич леопарди полюють як у воді, так і, вистрибуючи на сушу. Часто трапляється, що зазевавшийся пінгвін стоїть біля кромки льоду, в той час як з глибини його вже запримітив хижак.

Дивіться також:  Морський огірок. Спосіб життя і середовище проживання морського огірка

Вміє вправно і швидко вистрибувати на лід морський леопард з легкістю вистачає необережних звірків. Деякі встигають вибратися і врятуватися втечею, це доводять численні шрами на їх тілі.

Якщо ж втекти не вдалося, то звірка чекає кривава розправа. Леопард має звичку знімати шкуру зі своєї здобичі шляхом різких ривків. Мотаючи свою жертву з боку в бік над водою, морський леопард відокремлює непотрібне йому м’ясо від жирної шкіри.

Така полювання стає все більш активною восени, коли хижакові потрібно «утеплитися» перед холодами. Рибою звір теж живиться, але зовсім в невеликому співвідношенні.

З води морського леопардові досить складно розрізнити, що за звір є предметом його полювання, тому іноді вони нападають навіть на людей. Але це велика рідкість – зафіксований лише один смертельний випадок з участю людини.

Тоді морський леопард напав на жінку вчений і потягнув її під воду, утримуючи там поки вона не задихнулася. Незважаючи на уявну небезпеку цих великих звірів, фотографи професіонали все ж таки знаходять у собі мужність для їх вивчення. І багато хто відгукуються про морських леопардів як про цікавих та нешкідливих тварин.

Розмноження та тривалість життя

З приходом весни у морських леопардів починається сезон розмноження. Для того щоб залучити самочку, кавалери готові на деякі витончені хитрощі – наприклад, щоб вразити її силою свого голосу вони запливають в порожнині айсбергів, які спрацьовують як підсилювачі звуку, і там співають шлюбні пісні.

Спарившись у воді навесні або влітку, самки очікують появу потомства через 11 місяців, тобто, з приходом чергового теплого сезону. Дитинчата з’являються на світ на льоду, відразу дивуючи розмірами – до 30 кг. ваги і близько півтора метрів в довжину.

Дивіться також:  Кубомедузи. Спосіб життя і середовище проживання кубомедузи

Перший місяць самка годує його молоком, потім вчить пірнати і полювати. Статевої зрілості морські леопарди сягають до чотирьох років, тривалість їх життя близько 26 років.

Незважаючи на те, що в даний момент їх популяція становить близько 400 тис. особин, життя цих великих тюленів безпосередньо залежить від кількості дрейфуючих антарктичних льодів, адже вони на них живуть, на крижинах народжується їх потомство.

Тому, мабуть, головною небезпекою для цих тварин стане глобальне потепління. Залишається тільки сподіватися, що зміна клімату не спричинить за собою загрозу їх життя.

Back to Top