Зустрічаються сухоносы в Південній Сибіру, Казахстані, Монголії, Північно-Східному Китаї, Кореї, Японії, Лаосі, Таїланді та Узбекистані. У Росії вони гніздяться в Забайкаллі і Приамур’ї, на Сахаліні, а на зиму відлітають у Китай і Японію, де кліматичні умови більш м’які.

Селяться птахи сухоносы, як і більшість водоплавних, поблизу прісних водойм, де рослинність гущі. Пасуться на прибережних луках, в осоці, рідше бувають на воді.

Для їх проживання підходять і гірські рівнини, простори степів і тайга, головне щоб неподалік була річка або озеро. Сухоносы – чудові плавці і нирці. Відчувши небезпеку, вони повністю занурюються у воду і пливуть до безпечного укриття.

Характер і спосіб життя сухоноса

Дивною особливістю сухоноса є відсутність у нього страху перед людиною. Цей птах дуже допитлива і може досить близько підлітати і кружляти над претендентом її об’єктом, будь то людина або велике дика тварина.

Цікавість і довірливість зіграли з сухоносами злий жарт – вони більше за інших гусеподібных піддалися знищенню, оскільки полювати на них не складає ніяких труднощів.

На фото гусак сухонос самець

Сухоносы – чудові плавці і нирці. У період линьки молодняк втрачає можливість літати, тому тримається в безпосередній близькості від водойми або на воді.

Відчувши небезпеку, вони майже повністю занурюються у воду, залишаючи на поверхні тільки частину голови, і пливуть так до безпечного укриття. Можливо, через цю особливість гусак сухонос і отримав своє російське назву. Англомовний варіант більш милозвучна – лебединий гусак (swan goose).

Дивіться також:  Коноплянка птах. Спосіб життя і середовище проживання коноплянки
Back to Top