Особливості та середовище жулана

Жулан— родич горобця, вони відносяться до одного загону. Це пташка не надто велика, завдовжки до 18 см, а вагою лише 28р.

Навіть зовнішністю ці родичі схожі, тільки жулан звичайний трохи яскравіше оперенням.

І, звичайно, самець найбільш красивий. Головка у жулана сірого кольору, а крила і спинка з червоним відтінком. Уздовж очей йде яскрава чорна смужка. Грудка і живіт світлі, з легким рожевим відтінком, а хвостик чорно – білий. Самочки набагато скромніше.

Молодь, як і самки, не мають надто помітною забарвлення, щоправда, вони строкатіше самочок. І у молодого покоління ноги світліше, ніж у батьків. У пташенят і зовсім ноги світлі.

Цікаво те, що при співі жулан копіює голоси і трелі інших пернатих. Правда, голос у нього не надто гучний, і насолоджуватися руладами проблематично, та і почути цього співака вдається нечасто.

Птаха хоч і не велика, але дуже грізний хижак, серйозний помічник у садах і городах, адже вона винищує не тільки безліч комах, але ловить навіть мишей.

Цей дивовижний пернатий хижак вибирає для життя такі ліси, де великий простір зайнято чагарником, де багато світла. Йому підійдуть і площі після пожежі, добре себе почуває на узліссях, у скверах, паркових та садових зонах.

Зустріти жулана звичайного можна в Європі і в Азії, але з-за того, що він не переносить сильних холодів, то з наближенням холодів він відлітає в Африку.

Характер і спосіб життя птиці жулан

Не даремно ці птахи вибирають кущі. Вони люблять довго просиджувати на самій верхівці куща, у якого колючі гілки, і вертіти головою в усіх напрямках.

Дивіться також:  Олександрійський папуга. Опис, особливості, види та догляд за Олександрійським папугою

Це так маленький хижак визирає свою здобич. Якщо на гілку всядеться молода птаха, то вона буде не тільки вертіти головою, але і завзято смикати хвостом. Це вже мисливська традиція.

На фото птах жулан звичайний

Вистежувати і наздоганяти свою здобич жулани воліють в самоті, в такій справі їм не потрібна допомога всієї зграї. Дуже рідко хижак полює в парі.

Гнізда ці пернаті представники влаштовують в самій гущі колючих кущів, адже бурхлива рослинність добре приховає будинок від непотрібних гостей, а продиратися крізь колючки захочеться не кожному звіру. Нерідко гніздо жулана можна виявити недалеко від гнізд яструбиних славок.

Дуже люблять сибірські жулани вити гнізда неподалік від води. Тут і їжі багато, і огляд чудовий. Жулан уважно стежить за тим, щоб не зустріти ворогів.

А як тільки він помічає щось тривожне, то попереджає про небезпеку всіх, хто знаходиться поруч. У тривожних ситуаціях жулани неспокійно кричать, смикають хвостами, ведуть себе грізно й страшно.

Треба сказати, що ці пташки хоробрі птиці. Побачивши, наприклад, людини, жулан попереджає гучним криком супротивника, але не відлітає, а залишається на самому увазі.

Таке тривожне поведінка привертає родичів, і вони об’єднуються в єдиному крику. Над лісом чути жахливий шум і гамір, і це дуже часто відлякує навіть серйозного хижака.

Харчування жулана

Ці пташки м’ясоїдні, тому вони в безлічі вживають комах. Для їжі вибирають не дрібну літаючу видобуток – товстих жуков, джмелів, ос, бабок, мотилів. Їх жулан ловить і з’їдає прямо на льоту.

Але є у нього видобуток і побільше – жаби, гризуни, ящірки. Таку їжу на льоту не з’їси. Але у цього пернатого є дивовижний метод поглинання їжі. Можна сказати, що жулани використовують свої «столові прилади».

Дивіться також:  Смітна курка. Опис, особливості та середовище смітної курки

На фото сибірський жулан

А метод полягає в наступному — їжа нанизується на великий гострий шип (якщо шипа під лапою немає, підійде і колючий дріт, і гостра гілка), і вже з цього шипа естет відриває шматочки і спокійно обідає.

Такий спосіб трапези не дається пташенятам жулана від природи, це треба набути з досвідом. Молодь набиває собі про шипи серйозні садна і синці, але все ж, опановує складною наукою.

Трапляється, що їжі настільки багато, що поодинці її з’їсти неможливо, але «гурман» не збирається ділитися, він влаштовує комору серед розвилки гілок, і приберігає їду на «чорний день».

Такі «чорні дні» трапляються не рідко. Адже в дощові дні комахи ховаються, знайти їх важко, а часом і просто неможливо. Виручає комора. І якщо в коморі їжі недостатньо, то це настільки ускладнює життя жулана, що навіть позначається на потомстві.

Розмноження та тривалість життя жулана

Хоч жулани і відлітають в Африку на зимівлю, але кублитися вони повертаються в Європу чи Азію. Першими повертаються самці, пізніше самки прилітають, і вже потім можна бачити, як відбувається утворення пар. Самці демонструють «дамам» всі свої вміння – співають голосами різних птахів, передають трелі різних пернатих і красуються пір’ям.

Після того, як самочки визначаються з вибором, вони приступають до створення гнізда. Гніздо важко назвати зразком акуратності, це якась подоба купки, яка складається з всього, що знайдеться -гілочок, сухої трави, клаптиків паперу, мотузок, моху і засохлих листя.

На фото гніздо птаха жулан

Влаштовують у самому густому місці куща, щоб до грунту було не менше 1, 5 м. Трапляється, що гніздо будується і на деревах.

Дивіться також:  Папуга ара. Спосіб життя і середовище проживання папуги ара

В кінці травня, початку червня в гніздо відкладається 4-6 яєць кремового, рожевого або строкатого забарвлення. Яйця в гнізді лежать не хаотично, а кругом, гострими кінцями всередину. Самка сідає на кладку, а глава сімейства знаходиться поблизу, приносить корм самиці і стежить за порядком в гнізді. Через 14-18 днів з’являється потомство.

Самець охороняє свій будинок від ворогів, і в цей час він особливо агресивний. Він не замислюючись, може кинутися і на людину. При наближенні ворога самка непомітно вилітає з гнізда, а самець, який завжди знаходиться поряд, пікірує над хижаком, попереджаючи його грізним криком.

На фото пара жуланов з пташенятами

Якщо голос не відлякує ворога, тоді сміливий жулан кидається прямо на голову непрошеного гостя і починає довбати його дзьобом, завдаючи серйозні рани.

Пташенята перебувають у гнізді близько півмісяця. Проте, вони ще не здатні самостійно ловити собі їжу, і батьки догодовують їх ще 2 тижні. Дуже непросто доводиться парі, коли в їх кладку зозуля приносить свої яйця, а вона, чомусь, найчастіше підкидає своє потомство саме парі жуланов. У цьому випадку, рідні пташенята пари гинуть – їх виштовхує з гнізда великий «приймак». У природі жулани доживають до 15 років.

Back to Top