Велика, красива хижий птах, годинами ширяє в небі над луками і полями, прилетающая навесні і відлітають на зиму, це – підорлик. Багато хто, напевно, бачили на вулицях курортних міст, в цирках, в кінофільмах великих хижих ручних птахів, демонструють вражаючу кмітливість, нітрохи не поступаються тим собакам у тями, вірності людині й терпіння щодо підвищеної до себе уваги.

Навіть на знімках зі зйомок фільмів або просто з наповнених туристами вулиць, видно з якою мудрістю і проникливість дивляться ці птахи. Досить багато людей вважають, що це яструби або ж соколи, але на більшості таких фотопідорлик.

Особливості та середовище подорлика

Особливістю цих ширяють у небі красенів є поділ їх на два види:

  • великий;
  • малий.

Різниця між різновидами полягає тільки в розмірі пернатих мисливців. Великий підорлик досягає в розмаху крил в 170-190 см, важить від 2 до 4 кг, а в довжину виростає до 65-75 див. Забарвлення пір’я, як правило, темна, зі світлими вкрапленнями. Але іноді зустрічаються і світлі птиці, що буває вкрай рідко.

Білі, пісочні або ж кремових відтінків кольору пір’я, великі підорлики в ряді культур вважалися священними, які приносять волю богів. У пізніше середньовіччя в Європі вважалося дуже престижним мати таку птицю в якості прирученной, виїзд з нею на полювання забезпечував повний тріумф і підкреслював статусність і багатство.

На фото великий підорлик

Такий ніжно пісочний ручної підорлик був у короля Пруссії Фрідріха, активно воював з усіма, у тому числі і з Росією. Малий підорлик є копією великого, розмах крил при ширянні у нього досягає 100-130 см, важить така «мініатюрна» пташка від півтора до двох кілограмів, а довжина тіла досягає 55-65 див.

Ці пернаті – старі друзі донських козаків. Ще в позаминулому столітті практично не можна було подивитися в небо над Доном, і не помітити ширяють у ньому подорликов. Так само цей вид пернатих хижих птахів кружляв і над Волгою, і над Невою, і над підмосковними лісами. Практично над всією європейською територією Росії і не тільки.

Згідно історичним документальним описами, саме малі підорлики супроводжували Владислава Цепеша і Малюту Скуратова. Схожу птицю піднесли в дар Отрепьеву на весільному бенкеті після його вінчання з пані Мнішек, однак належав Лжедмитрію малий підорлик, чи все ж – великий, невідомо.

Дивіться також:  Сивка птах. Спосіб життя і середовище проживання сивки

На фото птах малий підорлик

Середовище проживання цих найрозумніших і найкрасивіших птахів досить широка. Їх можна зустріти, починаючи від Фінляндії і закінчуючи широтами Азовського моря. Так само підорлики мешкають в Китаї і частково в Монголії.

У Монголії вони найбільш активно приручаються і використовуються для полювання і охорони юрт від вовків. В Китаї ж підорлик є персонажем багатьох казок, а легенди приписують цим птахам участь у полюванні на лисиць-перевертнів і допомогу в дозорі на вежах Великої Китайської Стіни.

Зимувати підорлики відлітають в Індію, Африку, країни Близького Сходу – Пакистан, Ірак і Іран, на південь Індокитайського півострова. Крім перелітних, схожих один з іншому даних видів птахів, в Індії існує окремий вид цих пернатих — індійський підорлик.

Він дрібніше своїх «родичів», володіє сильними ногами, широким і кремезним тілом і вважає, що полює на жаб, змій та інших птахів. Розмах крил рідко перевищує 90 см, а довжина тіла – 60 див. Однак важить «індус» суттєво – від 2 до 3 кг.

Так само легко приручається і, згідно з записками британців, вивчали природу і устрій життя Індії при колонізації, в той час у країні не було жодного раджі, візира або ж просто багатого людини, у якої б не було ручного подорлика, заменявшего в багатих палацах мангустів, що живуть в основному в індусів середніх каст і достатку.

Говорячи про середовище проживання подорликов, потрібно зауважити, що в голих степах вони не живуть, оскільки гніздяться на високих деревах. Тому в степу його можна побачити лише поблизу річок, де є умови для гніздування. У більш північних широтах птахи вибирають узлісся лісів, які межують з луками і полями. Так само підорлики не відмовляються від гніздування над болотами.

Однак існує безліч свідчень мисливців та єгерів про те, що подорлика можна побачити неспішно похаживающим стежками, але наскільки ці свідчення правдиві, невідомо.

Характер і спосіб життя подорлика

Підорликптах вкрай соціальна і сімейна, при цьому вельми домовита. Пара утворюється на все життя, так само, як і гніздо. Сімейні птахи можуть побудувати його самі, або ж зайняти порожнє гніздо чорних лелек, яструбів або інших великих пернатих. У будь-якому випадку, з року в рік вони стануть повертатися саме в це гніздо постійно покращуючи його, ремонтуючи та утеплюючи.

Дивіться також:  Деркач птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці деркач

Для того, що б птахи стали влаштовувати нове гніздо і будувати собі інші «вдома», має статися щось надзвичайне, наприклад, промайнути ураган, або ж людина-лісоруб з бензопилою.

Саме вирубка лісів людьми, прокладання доріг, розширення міст, установка ЛЕП — стали причиною того, що птахи потрапили на сторінки Червоної книги, а великий підорлик опинився на межі вимирання. Підорлики, не просто розумні птахи, вони ще й досить хитрі, здатні сприймати нові умови і пристосовуватися до них.

Про це говорить те, що при можливості не розшукувати їжу, наприклад, при гніздуванні поруч з колонією ховрахів або полівок, підорлик не парить на звичній йому висоті в тисячу метрів, а нападає з місця, із засідки.

Характер у птиці мирний, вдачу спокійний, а розум гострий і цікавий. Саме ці якості і зробили можливою дресирування цих пернатих. Про приручення і виносці подорликов дуже активно писали в середині 19 століття в регулярних альманахах «Природа і полювання» і «Мисливський календар».

Так само цей процес, тоді званий виноскою, зараз — дресируванням, а по суті є натаскуванням птиці на полювання, за аналогією з собакою, детально розписаний в книзі С. Левшина «Книга для мисливців», що вийшла в 1813 році і переиздававшийся до 50х років минулого століття, і в творах С. Аксакова, в частині, названій – «Полювання з яструбом за перепілками», вперше виданій в 1886 році.

З тих пір нічого не змінилося, крім того, що для полювання сьогодні цих птахів використовують толь башкири і татари. Що ж стосується приручення подорлика, то в ньому є тільки один нюанс.

Майбутній супутник людини повинен бути пташеням підлітком, вже здатною літати і самостійно харчуватися, але ніколи не літав зі зграєю на зимовище і не має пари. Існують історії, про те, що підбирали поранених птахів, і одужавши підорлики нікуди не відлітали.

Таке можливо, але тільки в тому випадку, якщо якості польоту не повністю відновилися, і птах це відчуває, чудово розуміючи, що в природі їй не вижити й у тому випадку, якщо підорлик самотній. Сімейна птах обов’язково повернеться в своє гніздо, при першій же можливості.

Дивіться також:  Буроголовая гаїчка птах. Спосіб життя і середовище проживання буроголовой гаички

Харчування подорлика

Підорлики – хижаки і мисливці, але не падальщики. Своєю здобиччю вони можуть зробити практично все, що підходить за розмірами – від дрібних ссавців до птахів. Однак навіть зовсім голодний підорлик не чіпатиме падаль.

Основою раціону пернатих є миші, ховрахи, кролики, зайченята, жаби, виповзають погрітися вужі, перепілки. Так само птахи люблять пити і «плескатися». Підорлик, це єдиний з орлов, якого можна побачити спокійно заходящим своїми пазуристими, призначеними для полювання, лапами у воду.

Харчування великого подорлика досить часто розширюють поросята, індики і курки, іноді він полює не тільки на фермерських мешканців, але і на тетеруків. Однак, до ферм підорлики прилітають тільки в тому випадку, якщо «природного» поживи їм недостатньо.

Розмноження та тривалість життя подорлика

Прилітають на гнездованье ці красені в кінці березня на початку квітня, і тут починають поточний ремонт гнізда. Вже на початку травня в гнізді з’являються яйця, як правило, тільки одне.

Іноді – два, але це рідкість, а вже три яйця – просто неймовірний феномен. Яйця висиджує самка, самець при цьому посилено її годує, тому, травень – це час найбільш інтенсивного полювання на цих птахів.

Пташенята розбивають шкаралупу, в середньому, через 40 днів, а на крило встають в 7-9 тижнів, зазвичай, у середній смузі це середина серпня. Юні підорлики вчаться літати і полює майже так само, як діти їздити на велосипеді, тобто з падіннями і промахами. Це дає можливість для їх вилову і приручення.

На фото пташеня подорлика

У деяких традиційних місцях гніздування пташенята з’являються не щороку, до прикладу, на території Естонії був зафіксований трирічну перерву в розмноженні подорликов. Воно відновилося лише при штучному виселення поля поблизу гніздування полівок, яких, як виявилося, за рік до припинення появи пташенят повністю витравили місцеві фермери.

Що ж стосується тривалості життя, то при сприятливих умовах підорлики проживають по 20-25 років, в умовах зоопарків доживають до 30. При вмісті в неволі дані про вік дуже різняться, і коливаються від 15 до 30 років.

Back to Top