Найменша серед качок. Чирок в 3 рази мініатюрніша крижня. У довжину свистунок не перевищує 38-ми сантиметрів. Зазвичай довжина тіла становить 30 сантиметрів. Важить птах не більше 450-ти грамів. Самки, як правило, мають масу близько 250-ти.

Опис і особливості свистунка

Чирок свистунок названий завдяки здатності чисто і дзвінко посвистувати. Однак такий здатністю виділяються тільки селезні. Самки гнусавы, крякають приглушено.

Почути міні-качок можна з весни по осінь. На зиму свистунки відправляються в Африку. Там качок зустрічають поблизу плямистих гієн і птахів секретарів.

У мандри чирки відправляються, беручи майже вертикальний старт. Здатність так злітати мініатюрні качки зобов’язані вузьким і загостреним крил. Вони ж дають можливість приземлятися на будь-який майданчик. Інші качки таких здібностей позбавлені.

На фото чирок свистунок часто фігурує поруч з кряквой. У видів схожі ареали проживання. Зовні чирки відрізняються не тільки розмірами, але і смарагдовими «дзеркальцями на крилах. Решта оперення темно-буре зі світлим черевцем. Це влітку.

Навесні, готуючись до розмноження самці расцвечиваются. Пір’я на голові стає насичено-коричневими з переливчасто-зеленими вставками біля очей. Смарагдові фрагменти окантовані білим. Його смуги йдуть до дзьоба. Тіло селезнів по весні сіре, з пестринами.

Спосіб життя і середовище проживання

Голос чирка свистунка в Росії чути з появою перших прогалин. До водойм особливих вимог немає. Чирки заселяють і степові, лісові озера та річки Тундри. З останніх пернаті раніше знімаються на зимівлю у вересні. З середньої смуги країни міні-качки відлітають в кінці жовтня.

Дивіться також:  Змієїд птах. Спосіб життя і середовище проживання змієїда
Back to Top