Опис і особливості морського лева

Ластоногое тварина морський лев вважається близьким родичем морських котиків і відноситься вченими до сімейства вухатих тюленів. Обтічне, громіздке, але гнучке і струнке, в порівнянні з іншими видами тюленів, тіло цього ссавця здатне досягати довжини двох і більше метрів.

Подібна цифра красномовно свідчить про значних розмірах морського лева. Що стосується ваги, особливо масивними є самці, вражаючі трьома сотнями кілограмів живої плоті. Правда, морські леви бувають рази в три мініатюрніше представників чоловічої половини.

Звичайний забарвлення тварин темний або чорно-бурий. Як можна переконатися на фото морського лева, голова цих водних створінь невелика, морда, як у собаки, витягнута, з товстими вусами, званими вібриси.

Очі тварини злегка опуклі, великих розмірів. Чоловічих особин, що досягли зрілості, виділяє значно розвинений черепної гребінь, зовні мають вигляд великого чубка. Крім того, самців прикрашає коротка грива, утворена на шиї більшою, ніж у самок, шерстю.

Опис морського лева неможливо вважати повним, без останнього зі згаданих ознак, так як саме він став приводом до назви цього звіра, дуже влучного по суті, якщо врахувати, що леви морських глибин видають звуки, що нагадують хрипке гарчання, але в голосах їх дещо менше рева, ніж у морських котиків.

Шия тварин гнучка і досить довга. Їх ластоногі сплощені кінцівки з рухомими лапами дозволяють досить швидко пересуватися по суші, що відрізняє їх від незграбних тюленів.

Однак, шерсть морських левів не захоплює особливою густотою, до того ж, досить коротка, тому вважається гіршою за якістю і цінується менше, ніж у родичів по сімейству.

Спосіб життя і середовище проживання морського лева

Біологи виділяють п’ять видів таких тварин. До одного з них відноситься північний морський лев, званий також сивуч. Цього звіра прикрашає золотиста грива і масивна загривок. Вага самців такого різновиду доходить до 350 кг.

Лежбища сивучів поширюються майже по всьому узбережжю Тихого Океану і прилеглих островів. Вони зустрічаються в акваторіях Далекого Сходу, Японії, США і Канади. Розповідаючи про даного різновиду, важливо згадати, що сивучи вважаються рідкісними і потребує охорони.

Дивіться також:  Гренландський кит. Спосіб життя і середовище проживання гренландського кита

Південний морський лев – завсідник берегів і океанських вод Нового світла, розташованих по іншу сторону від екватора. Цей вид цікавий вражаючою різницею у величині у ластоногих левів і левиць.

Примірники чоловічої статі мають часом довжину близько трьох метрів, а їх подруги при цьому значно менше. Представники виду мають світло-коричневим забарвленням і не мають гриви.

Лежбище морського лева

Мешканцями північних вод Тихого океану є представники каліфорнійської різновиди. Такі створення відрізняються особливо неабияким інтелектом і легко піддаються дресируванню.

Корінні мешканці Нового світу споконвіку полювали на цих звірів, спокусившись на їхнє м’ясо, жир і шкури. А з приходом на континент європейців, незабаром почалися масові промисли, від чого становище тварин посилилося. Але в даний час на вилов і полювання цих представників фауни є суворі обмеження.

Особини австралійської різновиди, залежно від статі, сильно відрізняються в забарвленні тіла. Самці виділяються темно-коричневим відтінком, а самки більш світлі, і часто навіть можуть похвалитися сріблясто-сірим забарвленням шерсті. Ще один різновид цих тварин гостро потребує охорони. Вчені вважають, що колись новозеландські морські леви зустрічалися в природі набагато частіше, ніж тепер.

Але ставши в позаминулому столітті жертвою розвитку промисловості, їх популяція зазнала значні скорочення. А в деяких місцях колишнього проживання, наприклад, на островах Окленд, подібний вид був повністю винищений.

Всі види описуваних ластоногих відрізняються вражаючим розумовими здібностями, про що свідчать, досить розвинуті у них, певні відділи головного мозку. Тварини досить рухливі у воді, яка є основним середовищем існування морських левів, де вони здатні показувати справжні чудеса акробатики.

Це, здебільшого, мешканці південного півкулі, що зустрічаються на відкритих узбережжях біля підніжжя океанів і морів, на піщаних і кам’янистих пляжах, у заростях водоростей.

Проводячи своє життя в теплій воді, вони не потребують значних запасах жиру, тому жировий прошарок у них майже відсутня. Це обставина, а також низька якість їх вовни, зробили промисли на звіра економічно невигідними, що врятувало їх від масового знищення.

Однак, багато видів морських левів, як вже згадувалося, все-таки потребують особливої охорони. До таких відноситься, крім вже перерахованих, і один з підвидів каліфорнійського – галапагоського морський лев.

Дивіться також:  Вухатий їжак. Спосіб життя і середовище проживання вухатого їжака

Спосіб існування таких створінь – стадний, а скупчення тварин у природному середовищі надзвичайно численні. На суші вони проводять багато часу, але трапляється, що виходять у відкритий океан.

Під час плавання їх передні кінцівки рухаються досить активно. Гребучи таким чином, тварини пересуваються у водному просторі океану. Зазвичай вони кочують на відстані, що не перевищують 25 км, а сезонних міграцій не роблять.

Ворогами тварин у природі є косатки і акули, нападу яких вони регулярно піддаються. Цікавою інформацією про морських левів і доказом їх досить розвиненого інтелекту є окремі факти про звернення цих представників фауни за захистом від нападу хижаків до людей, які перебувають на пропливають повз судах і яхтах.

Харчування морського лева

Описувані морські тварини здатні пірнати на глибину сто метрів і більше, стрибаючи вниз з двадцятиметрової висоти. Рухаючись в таких умовах з надзвичайною легкістю і красою польоту птаха в небі, вони полюють на риб і ракоподібних, поїдають молюсків, часто здійснюють набіги на свою здобич спільно. Це особливо доцільно при появі великих косяків риб.

Вищесказане свідчить, що живиться морський лев тим, що посилає йому морська безодня, але більш повно його раціон слід описувати в залежності від місця проживання.

Приміром, кормом сивучів часто є: дрібні оселедець, минтай і мойва, більш великі палтусы та терпуги, численні різновиди бичків і камбали, а також, що мешкають в морях окуні, лососеві, скати, піщанки та інша риба.

До цього слід додати головоногих молюсків і восьминогів, в деяких випадках їм кормом служать морські водорості і навіть акули. А чоловічі особини південних морських левів поїдають не тільки восьминогів і кальмарів, але полюють також на пінгвінів. Часто вони забирають частину улову рибалок, псуючи їх мережі.

Розмноження та тривалість життя морського лева

У шлюбний період, який відбувається раз у році на березі в лежбищах, морські леви ведуть себе набагато спокійніше, ніж, наприклад, морські котики або слони. Займаючи певну ділянку і охороняючи його кордони від зазіхань чужинців, самець морський лев хоч частенько і вступає в бійку з родичами-конкурентами, захищаючи свої права на гарем, що складається іноді з десятків, а часто і більше самок, але запеклих кровопролитних битв зазвичай при цьому не буває.

Дивіться також:  Вухатий тюлень. Спосіб життя і середовище проживання вухатого тюленя

На фото морський лев з дитинчам

Правда, з такого правила трапляються і винятки. Приміром, молоді самці південних морських левів в момент, коли стають дорослими, в пошуках подруг патрулюють гареми більш старшого покоління. В результаті подібних вилазок часто виникають досить запеклі сутички, а переможені отримують глибокі криваві рани.

В гаремі особини, що не беруть участь у розмноженні, зазвичай тримаються по краях ділянки, займаючи в лежбище окреме місце. А самки морського лева після спарювання виношують своїх дитинчат цілих рік для того, щоб тут же знову завагітніти і через річний період знову народити потомство.

Господар гарему пильно стежить за тим, щоб його фаворитки не задивлялися на бік і не мали стосунків з суперниками. Але самі, тим часом, готові зробити це в будь-який момент, постійно задивляючись на надбання інших самців.

На фото дитинча морського лева

Морські левенята відразу після народження мають золотистий хутро і близько 20 кг ваги. Перші кілька днів вони не відходять від матерів, які оберігають їх. Але після чергового спарювання, яке може статися через тиждень після пологів, вони починають поступово втрачати до дитинчатам інтерес і надовго йти в море в пошуках їжі. Однак, мами морські леви продовжують годувати молоком, мають до 30% жирності, своє потомство ще близько півроку.

Поступово молодняк починає збиватися у власні групи і таким чином навчається премудростям життя, підростаючи до статевої зрілості в парубоцьких зграях. Раніше самців дозрівають жіночі особини, примикаючи до гарему якого-небудь з чоловіків у віці двох-трьох років.

Самцям ж, конкуруючим між собою за увагу обраниць, доводиться важче в пошуках можливості отримати бажаний гарем, тому вони обзаводяться власними самками не раніше п’ятирічного віку. У середньому, термін життя морських левів становить близько двох десятків років.

Back to Top