Особливості та середовище лангура

Мавпи лангури мають ще одну назву — тонкотелы. Це сімейство відноситься до роду мартишкових та включає в себе більше 10 різних видів. Основна назва тварин «лангур» походить від слова, що на хінді означає «довгий хвіст» або «довгохвостий», однак правильно вживати це визначення тільки до різновиди лангур ханумана.

В даний час лангури мешкають в Індії (найчастіше виступають у ролі храмових мавп, і живуть, відповідно, при храмах), Непал, Шрі-Ланці.

Примітною особливістю цих мавп є трьохкамерний шлунок. В цілому лангурів прийнято ділити на дрібних і середніх залежно від розмірів.

Так, довжина тіла дорослої особини може варіюватися від 40 до 80 сантиметрів в залежності від приналежності до певного виду, при цьому довгий хвіст може досягати 1 метра.

Лангури мають круглу морду, укорочену спереду, ніс не виступає вперед. Їх довгі лапи і хвіст переважно худі, але сильні і спритні. Крім загальної непропорційною довжини кінцівок, виділяють довгі кисті і пальці. Що стосується останніх, єдиний виняток становить перший палець, який значно коротше інших.

Забарвлення також залежить від приналежності до певного підвиду. Саме тому опис мавпи лангур вважається збірним, детальніше можна дізнатися лише про певний підвиді, зробивши запит по назві.

Зазвичай ці тварини хизуються пухнастим хутром одного кольору і невеликими варіаціями відтінків. Так, спина і кінцівки бувають трохи темніше, відповідно область черевця — світліше.

Деякі різновиди відзначені виділяються світлими плямами на голові. Зустрічаються види та з контрастними забарвленнями, наприклад немейський лангур.

На його голові можна побачити чітко помітну смугу бурого кольору, при цьому особа мавпи жовте, а хвіст білий. Яванська лангур може бути сірого або яскравого рудо-коричневого кольору.

Дивіться також:  Кріт тварина. Спосіб життя і середовище проживання крота

Також до відмітним особливостям певних видів відносять подовжені волосся на голові. Здалеку і на фото лангур з такою зачіскою ніби носить корону, або ж його волосся сходяться в густий гребінь.

На фото яванський лангур

Характер і спосіб життя лангура

Як і багато інші види мавп, лангур живе переважно в густих лісах. Гранична висота, на якій були зареєстровані ці тварини — 4000 метрів над рівнем моря. Тому прийнято вважати, що вище лангури не піднімаються.

Як багато інші примати лангури можуть долати величезні відстані, не опускаючись на землю. Здійснюється такий рух з допомогою потужних стрибків з гілки на гілку.

Якщо дерево, на яке мавпі треба потрапити, знаходиться на значній відстані від початкової точки, лангур розгойдується на гілці на довгих сильних руках, тим самим збільшуючи довжину стрибка. Якщо лангур змушений ходити по землі, він спирається на чотири кінцівки.

Зустріти лангурів в живій природі можна великими зграями — від 30 до 60 приматів. У кожної такої компанії завжди є головний самець — домінант і кілька звичайних самців.

Решта учасників зграї залишають малюки, підлітки та самки. Підросли лангури залишаються зі зграєю, в якій народилися, тільки до досягнення статевої зрілості. Зазвичай мавпи мають власну територію, яку спільно охороняють.

Харчування лангура

Примітно, що лангури вкрай рідко виявляються ув’язненими в клітини і вольєри зоопарків. Це обумовлено вибагливим вибором продуктів харчування, тобто прогодувати тварина лангур досить складно. Живучи в лісі, примат з легкістю знаходить собі їжу самостійно.

Завдяки трехкамерному шлунку, примат може тривалий час перебувати в пошуку чергового джерела живлення, якщо перед цим він щільно поїв. Таким чином, подорожуючи по лісі мавпа знаходиться практично в постійному пошуку їжі, регулярно відпочиваючи.

Дивіться також:  Дельфін. Особливості та середовище дельфінів

Варто зауважити, що лангури можуть періодично навідуватися в людські поселення, якщо вони розташовані недалеко від лісу. Там вони шукають продукти харчування, якщо з якихось причин у природному середовищі таких не знайшлося.

Найчастіше люди не протистоять набігам лангурів на селища і сади, так як ця мавпа вважається священною. Багато жителів сіл навіть спеціально залишають їм їжу біля своїх осель.

До основних продуктів харчування лангурів відносяться листя, кора, плоди та інші їстівні частини рослинності лісу. Крім того, мавпи не гребують великими комахами, яйцями птахів. Звичайно, самим улюбленим ласощами є соковиті плоди дерев, розташованих на території зграї.

Розмноження та тривалість життя лангура

Як і інші стайня мавпи, лангури дуже прив’язані до свого потомства. Діти живуть зі своїми батьками в одній зграї до моменту статевого дозрівання.

Народження дитинчат не пов’язане з тимчасовими рамками. Тобто, самка може народити в будь-який час, не частіше ніж 1 раз за 1,5 — 2 роки. Шлюбний ритуал починається з того, що самка (у якої настає період тічки), збуджена гормонами, рефлекторно приманювати самця зі своєї зграї.

Робить вона це, похитуючи головою з боку в бік. Коли самець відреагує на загравання, відбувається спарювання. Сам статевий акт може включати кілька підходів.

Вагітність триває близько 6 місяців, потім на світ з’являється малюк. У більшості випадків самки мавп народжують одне дитинча. Відразу ж маленька мавпочка чіпляється за талію матері і таким чином подорожує разом з нею по всій території зграї.

Спочатку дитинча лагнура одягнений у світлу шерсть, яка з віком темніє. Дивними є пропорції його тіла — довжина близько 20 сантиметрів при вазі всього в 400 — 500 грам.

Дивіться також:  Прыгунчик тварина. Спосіб життя і середовище проживання прыгунчика

На фото дитинча лангура

Решта самки зграї і підлітки допомагають доглядати за дитинчатами і піклуються про них. Перші півтора роки малюк харчується материнським молоком, поступово переходячи на дорослу їжу.

До віку двох років зазвичай настає статева зрілість і вже майже доросла мавпа залишає зграю. При сприятливих умовах лангур може жити до 25-30 років, однак таке трапляється рідко.

Back to Top