Сайгаки (лат. Saiga tatarica) відносяться до степових парнокопитним ссавців з родини порожнисторогі, таким давнім, що їх стада паслися разом з мамонтами. На сьогоднішній день існує два підвиди Saiga tatarica tatarica (зелений сайгак) і Saiga tatarica mongolica (червоний сайгак).

Також у народі цих тварин називають маргач і північна антилопа. В даний час даний вид під суворою охороною, так як знаходиться на межі зникнення.

Деякі степові народи вважали цих ссавців священними. Тема тісного зв’язку між цими тваринами і людьми розкрита в оповіданні письменника Ахмедхан Абу-Бакар «Білий сайгак».

Особливості та середовище сайгака

Це тварина однозначно не можна назвати гарним. Перше, що відразу ж впадає в очі, якщо подивитися на фото сайгака – їх недолуга горбата морда і рухливий хоботок зі зближеними ніздрями округлої форми. Така будова носа дозволяє не тільки зігрівати холодне повітря в зимовий період, але і затримує пил в літній.

Крім горбатої голови, сайгака незграбне, повненьке тіло довжиною до півтора метрів і тоненькі, високі ніжки, які, як і у всіх парнокопитних, закінчуються двома пальцями і копитом.

Висота тварини становить до 80 см у холці, а вага не перевищує 40 кг. Забарвлення тварин змінюється залежно від сезону. Взимку шерсть густа і тепла, світла, з рудуватим відтінком, а влітку – брудно-руда, більш темна на спині.

Голову самців вінчають напівпрозорі, жовтувато-білого кольору рогу лирообразной форми довжиною до 30 див Рости роги сайгака починають майже одразу після народження теляти. Саме ці роги і стали причиною вимирання цього виду.

Дивіться також:  Ай ай тварина. Спосіб життя і середовище проживання ай ай
Back to Top