Завдяки трехкамерному шлунку, примат може тривалий час перебувати в пошуку чергового джерела живлення, якщо перед цим він щільно поїв. Таким чином, подорожуючи по лісі мавпа знаходиться практично в постійному пошуку їжі, регулярно відпочиваючи.

Варто зауважити, що лангури можуть періодично навідуватися в людські поселення, якщо вони розташовані недалеко від лісу. Там вони шукають продукти харчування, якщо з якихось причин у природному середовищі таких не знайшлося.

Найчастіше люди не протистоять набігам лангурів на селища і сади, так як ця мавпа вважається священною. Багато жителів сіл навіть спеціально залишають їм їжу біля своїх осель.

До основних продуктів харчування лангурів відносяться листя, кора, плоди та інші їстівні частини рослинності лісу. Крім того, мавпи не гребують великими комахами, яйцями птахів. Звичайно, самим улюбленим ласощами є соковиті плоди дерев, розташованих на території зграї.

Розмноження та тривалість життя лангура

Як і інші стайня мавпи, лангури дуже прив’язані до свого потомства. Діти живуть зі своїми батьками в одній зграї до моменту статевого дозрівання.

Народження дитинчат не пов’язане з тимчасовими рамками. Тобто, самка може народити в будь-який час, не частіше ніж 1 раз за 1,5 — 2 роки. Шлюбний ритуал починається з того, що самка (у якої настає період тічки), збуджена гормонами, рефлекторно приманювати самця зі своєї зграї.

Робить вона це, похитуючи головою з боку в бік. Коли самець відреагує на загравання, відбувається спарювання. Сам статевий акт може включати кілька підходів.

Дивіться також:  Ховрах тварина. Спосіб життя і середовище проживання ховраха
Back to Top