Сибірський колонок відомий художникам, саме з його хутра виготовляють якісні м’які пензлі для полотен. Добре знають звірка дизайнери модного одягу, для яких його шубка – альтернатива європейської нірці або соболя.

Інша назва «итатси» отримав вид сахалінського колонка, збереженого в невеликій кількості – всього близько 300 особин. Родич тхора і ласки, але менш відомий з родини куницевих, відрізняється особливим характером і своїми неповторними особливостями.

Особливості і середовище існування

Колонок – тварина розміром до 50 см завдовжки, з яких хвіст становить приблизно третю частину. Важить звірятко в середньому 700-800 р. Тіло витягнуте, відрізняється особливою гнучкістю і рухливістю. Короткі лапки з погано розвиненими перетинками, виразні очі на загостреною мордочці, невеликі округлі вушка.

Красивий хутро – особлива гордість жителя тайги. Охристий за кольором взимку, з рудуватим відливом, перетворюється на темно-палевий, коли приходить літо. Хутро на хвості більш насичений за кольором, ніж на спині або на черевці.

Мордочку прикрашають характерні білі плями біля носа і чорна маска навколо очей. Сріблястий колір ступень на лапках звірка і світлий хутро підшерстя відтіняють красу шубки.

Щільність вовни змінюється по сезону: пишність і густота типові для холодного періоду, а влітку хутро більш рідкісний і коротше зимового. Колонок живе в районах Далекого Сходу, уральських лісах, тайгових місцях Сибіру, Примор’ї, Якутії. Дуже рідко зустрічається в європейській частині нашої країни. Знають колонка в Китаї, Японії, на Корейському півострові.

Освоєння різних територій залежить від наявності хвойних чи листяних лісів з достатком гризунів, і водойм, порослих чагарником, з присутністю бурелому і хмизу. Звірятко уникає відкритих просторів, любить густу тайгу на схилах гір або вздовж річок. Зустрічається на висотах до 1600 м над рівнем моря.

Дивіться також:  Лінивець тварина. Спосіб життя і середовище проживання лінивця

Трапляється колонок в місцях, обжитих людьми, де його вабить домашня птиця і наявність мишей і щурів. Зустріч з колонком в поселеннях, околицях міст або у полів – часте явище, пов’язане з вимушеною міграцією від голоду і деякою втратою обережності.

В природі у звірка багато ворогів. Головний — соболь, витісняє свого харчового конкурента з освоєних територій. За колонком полюють пернаті хижаки: яструби, сови, орли, пугачі. Доводиться ховатися від нападів рисей, лисиць, вовків, тхорів.

Характер і спосіб життя колонка

Колонки ведуть переважно нічний спосіб життя. Активність настає під час сутінків і після заходу сонця. Пошуки їжі не обмежуються певними ділянками, тварина може пройти до 10 км і більше, якщо полювання вимагає переміщення у пошуках здобичі.

В ночі можна побачити добре світяться червонуваті очі колонка, шукає гризунів між коренів дерев, у покинутих дуплах. Річкові мешканці теж стають здобиччю хутрового звіра, що вміє добре плавати. Нерідко водяні пацюки, ондатри або річкова риба потрапляють в чіпкі пазурі колонков.

Взимку мисливець виявляє спритність і вміння пробиратися під сніговим покривом на великі відстані до 50 м. Ховаються на ніч глухарів і рябчиків колонок чує і стрімко наздоганяє птахів.

Сміливість, допитливість, вміння швидко залазити в будь-які тріщини і дупла, рухатися по кам’янистих і зарослих ділянках, забиратися на дерева і вершини скель відрізняють спритного колонка-мисливця.

Свої ділянки звірки не мітять. Живуть у зайнятих оселях бурундуків, полівок, кинутих дуплах або під гілками дерев, що впали, і в купі хмизу. Крім постійного укриття, звірятко має декілька тимчасових, куди ховається за необхідності.

В період сильних холодів може лежати і не вибиратися кілька днів з теплого укриття. Тоді полювання переноситься на денний час за нічних тріскучих морозів. Переміщається колонок стрімкими стрибками. Голос колонка схожий на звуки, що видаються тхором: стрекотіння або своєрідне цвірінькання. В роздратуванні видають грізне шипіння зі свистом.

Дивіться також:  Шимпанзе мавпа. Спосіб життя і середовище проживання шимпанзе

Харчування

В основу раціону колонков входять дрібні ссавці: тушканчики, миші, бурундуки, пищухи, білки, іноді зайці. Хоча тваринна їжа переважає, у воді, віддаляючись на десятки кілометрів від берега, ловлять рибу та полюють на ондатру, харчуються жабами, комахами і личинками, підбирають падаль і те, що перепадає від видобутку великих хижаків.

Взимку під снігом добувають птицю, ночующую у снігових норах – куріпок і рябчиків, тетеруків. Дивно рухливий і спритний звір шукає жертву, долаючи товщу снігу.

У урожайне час горіхів і ягід і ласує ними. Голод змушує наближатися до житла людини і розоряти комори і скотарні. Напади на домашню птицю – часте явище. На відміну від соболя, він не чатує на здобич, а стрімко нападає на неї.

Примітно, що полює звір на здобич, іноді перевищує його в розмірах. Головний харчової конкурент колонка – соболь, тому вони звільняють території, якщо з’являється загарбник, освоюють нові місця.

Пошуки життя ведуться переважно в нічний час. Якщо вдається зловити жертву, колонок тягне її в затишне місце або до свого лігва, але не їсть її на місці свого полювання. Описані випадки канібалізму серед звірів, коли одна тварина потрапляє в капкан, а інше користувалося ситуацією.

Розмноження та тривалість життя колонка

Колонки одинаки, період зближення особин доводиться з березня до закінчення квітня. Самці ведуть боротьбу за самку, запекло б’ються.

Виношування потомства триває до 30-40 днів, в одному виводку буває від 4 до 10 дитинчат. Самка готується до їх появи облаштуванням гнізда чи лігва з вовни, листя, сухої трави.

Колонки – дбайливі матері, опікають малюків. Вони перший час потребують не тільки в годуванні молоком, але і в теплі, так як народжуються голі. Холод може погубити виводок.

Дивіться також:  Людиноподібна мавпа. Спосіб життя і середовище проживання людиноподібної мавпи

Самка не часто виходить з гнізда, тільки на полювання. Кулясте гніздо закриває мохами або сухою травою. Протягом місяця відбувається активний розвиток потомства: відкриваються очі, з’являється шерсть, на мордочці проявляється характерна маска. Починається годування тваринною їжею: дрібними гризунами, комахами.

Самці не піклуються про дитинчат. До осені малюки знаходять самостійність під опікою самок і стають матерями, покинувши гніздо. Тривалість життя колонка в природних умовах не перевищує 2-4 роки. В умовах неволі термін збільшується до 8-9 років.

Цікаво, що колонок приручається, знаходяться бажаючі придбати тварину і одомашнити його. Він легко стає ручним. На фермах були спроби розведення колонков з метою отримання хутряних шкурок, цінних серед інших. Але в комерційних інтересах перемагала норка, вартість якої вища.

Back to Top