Примітно, що полює звір на здобич, іноді перевищує його в розмірах. Головний харчової конкурент колонка – соболь, тому вони звільняють території, якщо з’являється загарбник, освоюють нові місця.

Пошуки життя ведуться переважно в нічний час. Якщо вдається зловити жертву, колонок тягне її в затишне місце або до свого лігва, але не їсть її на місці свого полювання. Описані випадки канібалізму серед звірів, коли одна тварина потрапляє в капкан, а інше користувалося ситуацією.

Розмноження та тривалість життя колонка

Колонки одинаки, період зближення особин доводиться з березня до закінчення квітня. Самці ведуть боротьбу за самку, запекло б’ються.

Виношування потомства триває до 30-40 днів, в одному виводку буває від 4 до 10 дитинчат. Самка готується до їх появи облаштуванням гнізда чи лігва з вовни, листя, сухої трави.

Колонки – дбайливі матері, опікають малюків. Вони перший час потребують не тільки в годуванні молоком, але і в теплі, так як народжуються голі. Холод може погубити виводок.

Самка не часто виходить з гнізда, тільки на полювання. Кулясте гніздо закриває мохами або сухою травою. Протягом місяця відбувається активний розвиток потомства: відкриваються очі, з’являється шерсть, на мордочці проявляється характерна маска. Починається годування тваринною їжею: дрібними гризунами, комахами.

Самці не піклуються про дитинчат. До осені малюки знаходять самостійність під опікою самок і стають матерями, покинувши гніздо. Тривалість життя колонка в природних умовах не перевищує 2-4 роки. В умовах неволі термін збільшується до 8-9 років.

Дивіться також:  Білуха дельфін. Спосіб життя і середовище проживання білухи
Back to Top