Освоєння різних територій залежить від наявності хвойних чи листяних лісів з достатком гризунів, і водойм, порослих чагарником, з присутністю бурелому і хмизу. Звірятко уникає відкритих просторів, любить густу тайгу на схилах гір або вздовж річок. Зустрічається на висотах до 1600 м над рівнем моря.

Трапляється колонок в місцях, обжитих людьми, де його вабить домашня птиця і наявність мишей і щурів. Зустріч з колонком в поселеннях, околицях міст або у полів – часте явище, пов’язане з вимушеною міграцією від голоду і деякою втратою обережності.

В природі у звірка багато ворогів. Головний — соболь, витісняє свого харчового конкурента з освоєних територій. За колонком полюють пернаті хижаки: яструби, сови, орли, пугачі. Доводиться ховатися від нападів рисей, лисиць, вовків, тхорів.

Характер і спосіб життя колонка

Колонки ведуть переважно нічний спосіб життя. Активність настає під час сутінків і після заходу сонця. Пошуки їжі не обмежуються певними ділянками, тварина може пройти до 10 км і більше, якщо полювання вимагає переміщення у пошуках здобичі.

В ночі можна побачити добре світяться червонуваті очі колонка, шукає гризунів між коренів дерев, у покинутих дуплах. Річкові мешканці теж стають здобиччю хутрового звіра, що вміє добре плавати. Нерідко водяні пацюки, ондатри або річкова риба потрапляють в чіпкі пазурі колонков.

Взимку мисливець виявляє спритність і вміння пробиратися під сніговим покривом на великі відстані до 50 м. Ховаються на ніч глухарів і рябчиків колонок чує і стрімко наздоганяє птахів.

Дивіться також:  Дельфін. Особливості та середовище дельфінів
Back to Top