Фретка (фуро) – це декоративний тхір, що належить до сімейства куницевих. Його побратими – дикі лісові тхори. Ці дрібні ссавці належать до загону хижаків, славляться своїми мисливськими навичками.

Густе хутро тхора фретка – відмітна ознака цих ссавців. Декоративні тхори невеликого розміру, володіють довгим гнучким тілом. Неспроста їх використовують для боротьби з гризунами. У тхорів відмінна реакція, вони можуть залізти практично в будь-яку нору або заглиблення.

Самки дещо дрібніше самців – приблизно 25-35 див Вага тварини становить до 1кг. Самці трохи важче. Їх вага варіюється від півтора до двох з половиною кілограмів. Самець може досягати в довжину 45-50 див. Фретки схильні до линяння. Самці линяють наприкінці зими, самки – перед пологами.

Вважається, що одомашнені тварини з’явилися ще 800 років тому. Вони поширювалися на території північної Європи, Німеччині, Британії. Декоративні тварини жили у найвищого духовенства.

Моряки брали фретки на корабель, щоб ті ловили щурів. Згодом це тварина стала торгового флоту в Америці. У XIX столітті його разом з ласками привезли для знищення гризунів на острів Нова Зеландія.

Саме з цього моменту фретки стали розводити повсюдно. На території США стали з’являтися розплідники. Ферретмейстеры приїжджали на ферми з тхорами, щоб ті знищували гризунів. У другій половині XX століття розплідники з’явилися в Росії. Вчені вивели хонорика – помісь тхора та норки.

Декоративний тхір має пухнасте хутро, причому його відтінки можуть варіюватися. Зустрічаються фретки соболиного, перламутрового, золотистого відтінку. Існує тхір-альбінос, він має біле або молочної шерстю і кранными очима.

Дивіться також:  Тенрек щетинистый їжак. Спосіб життя і середовище проживання тенрека
Back to Top