Особливості та середовище колобуса

Колобусы (або як їх ще називають: гревецы) – красиві й стрункі тварини, що належать до загону приматів, родини мавп.

Як видно на фото колобуса, тварина має довгий пухнастий хвіст, часто з пензликом на кінці, і шовковисте хутро, основний фон якого має чорний відтінок, з пишною білою опушкою з боків і на хвості.

Втім, розфарбування підвидів сильно варіюється (як можна спостерігати на фото мавп колобусов).

Форма і забарвлення хвоста теж бувають різноманітні, деякі з різновидів мають цю частину тіла набагато багатше, ніж у лисиці.

Хвіст для тварини має особливий сенс. Він може бути захистом для колобуса під час сну. В такому стані тварина часто перекидає його через себе.

Білий пензлик у багатьох ситуаціях може служити в якості орієнтира для членів зграї мавп в темряві.

Але в основному хвіст, який довше самого тіла, виконує роль стабілізатора при грандіозних стрибках колобоса, які він здатний здійснювати більш, ніж на 20 метрів. Очі тварин розумні і мають постійне, трохи сумне, вираз.

Колобусы об’єднуються в три підроду і п’ять видів. Зростання мавпи може становити до 70 див.

Ніс тварини своєрідний, який виступає, з розвиненою носовою перегородкою і кінчиком настільки довгим і гачкуватим, що він навіть трохи звисає над верхньою губою.

Унікальною особливістю тварини є те, що при досить довгих стопах з нормальною будовою, на кистях великий палець редукований і має вигляд горбка – шишкообразного, короткого відростка, що навіть створює враження, що його хтось обрізав.

Цим і пояснюється друга назва мавп – гревецы, відбулося від грецького слова «скалічений».

Дивіться також:  Лангур мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавпи лангур

Ці цікаві мавпи живуть в Африці. Східний колобус мешкає в Чаді, Уганді, Танзанії, Кенії, Ефіопії, Нігерії, Камеруні та Гвінеї.

Мавпи займають самий великий ареал, воліючи розселятися в екваторіальних тропічних лісах.

У Західній Африці поширені червоні колобусы, шерсть яких може бути коричневого або сірого кольору, а голова червона або каштанова.

Більше ста років тому мода на шкурки цих мавп сприяла тому, що було знищено кілька видів гревецев.

Але, на щастя, на початку минулого століття попит на хутро тварин різко впав, що практично врятувало їх від повного винищення.

На фото червоний колобус

Характер і спосіб життя колобуса

Як вже згадувалося, колобусы позбавлені великих пальців на руках, що забирає у них важливе засоби для різних маніпуляцій, вони прекрасно рухаються і з неабиякою майстерністю володіють власним тілом, перескакуючи з однієї гілки на іншу, розгойдуються на них і стрибають серед дерев, майстерно забираючись на вершини.

Мавпи колобусы, згинаючи чотири своїх пальця, користується ними, як гачками. Вони дуже енергійні і моторні, неймовірно стрибучий і спритно змінюють напрямок польоту.

Мешкаючи в гірських лісах, тварини легко переносять особливості клімату, пристосувавшись до тієї місцевості, в якій мешкають, де вдень буває страшенна спека до +40°С, а вночі температура опускається до +3°С.

Гревецы живуть зазвичай зграями, чисельність якої складає від 5 до 30 особин. Соціальна структура цих мавп не має чітко сформованої ієрархії.

Однак, вони прагнуть дотримуватися певні відносини з приматами та іншими представниками фауни, які мешкають по сусідству.

В цьому маленькому світі домінуюча роль належить павіанам, трохи нижче за рангом птахи-носороги. А ось мавп гревецы вважають більш нижчими, порівняно з собою, істотами.

Дивіться також:  Вівцебик тварина. Спосіб життя і середовище проживання вівцебика

Весь вільний час від їжі, на яку йде основна частина їх життя, тварини проводять у відпочинку, при цьому сидять високо на гілках і, звісивши хвости, засмагають на сонечку.

Їжі у них багато. Життя їх протікає неквапливо і не багата подіями. Через це, характер колобусов зовсім не агресивний, і вони по праву входять в розряд найбільш миролюбних і спокійних приматів у світі.

Однак, вороги у них все ж є, а побачивши здалеку хижака або мисливця, тварини кидаються вниз з величезної висоти і, спритно приземлившись, намагаються сховатися в підліску.

Харчування колобуса

Мавпи проводять практично весь період життя на деревах, тому живляться листям.

Стрибаючи по гілках, гревецы зривають свою мало поживну і грубу їжу губами. Зате не дуже смачну їжу вони доповнюють солодкими, корисними та поживними фруктами.

Але листя, які набагато доступніше в джунглях, ніж інші види харчування, становлять основну частину мізерного раціону колобусов. Тварини, щоб отримати всі необхідні для життя речовини з цього низькокалорійного продукту, з’їдають листя у величезних кількостях.

Саме тому у гревецев багато органів тіла пристосовані під такий тип харчування. У них надзвичайно міцні корінні зуби, здатні перетворити будь-яку листя зелену кашку.

І величезний шлунок, який займає об’єм, практично дорівнює чверті від усього їхнього тіла.

Процес перетравлення грубої целюлози в цілющу енергію протікає вкрай повільно, а гревецы їдять практично весь час, намагаючись отримати від непродуктивної їжі потрібні вітаміни і елементи, витрачаючи величезну кількість енергії і сил на травлення.

Розмноження та тривалість життя колобуса

Спритні стрибки і піруети в повітрі гревецы-самці, які дозрівають, як чоловіки, до трьох років, виробляють не тільки для живлення листям по-смачніше, але й, щоб покрасуватися перед обраницями своїм мистецтвом і перевагою в усьому перед суперниками і претендентами на увагу дами серця.

Дивіться також:  Горбатий кит. Спосіб життя і середовище проживання горбатого кита

Самки до двох років стають здатними виконувати дітородні функції. І коли у них наступає, підходяще для відносин з протилежною статтю, час, який трапляється раз в рік, сигналом для їх партнерів про сприятливий момент є їх набряклі геніталії.

Мавпи жіночої статі мають завидну можливість вибирати серед багатьох кавалерів. Між суперниками нерідко відбуваються сутички за любов обраниці.

Вагітність майбутніх мам триває приблизно шість місяців, і по її закінченні народжується лише один малюк.

Він смокче материнське молоко 18 місяців. А в інший час пустує і грає, як всі діти.

Мами колобусов дуже дбайливі і носять дітей, притискаючи їх до свого тіла однією рукою, так що голова малюка лежить на грудях мавпи, а саме тіло дитинча буває притиснуто до черева.

У природі колобус живе в середньому близько двох десятків років, а в зоопарках та притулках часто багато довше, доживаючи до 29 років.

Back to Top