В таких укриттях тварина проводить самі жаркі денні години, з настанням вечора, коли вже добре відчувається прохолода, єхидни починають вести активне життя.

Однак з настанням холодів у тварини життя неначе загальмовується і на деякий час вони можуть йти у сплячку, хоча взагалі єхидна не відноситься до класу сплячих тварин взимку. Така поведінка єхидни пов’язано з відсутністю потових залоз, тому вона погано пристосовується до різних температур.

При значній зміні показників температури тварина стає млявим і неактивним, іноді і зовсім загальмовує процес життєдіяльності. Запас підшкірного жиру забезпечує необхідне живлення організму на тривалий час, іноді це може тривати близько 4 місяців.

На фото єхидна в оборонній позі

Розмноження та тривалість життя

Період розмноження, так званий шлюбний сезон, припадає якраз на Австралійську зиму, яка триває з травня по вересень. В інший час єхидни живуть поодинці, але з настанням зими вони збираються в невеликі групи, які зазвичай складаються з однієї самки і декількох самців (зазвичай в одній групі налічують до 6 особин чоловічої статі).

Приблизно місяць у них триває так званий період знайомств, коли тварини годуються і спільно проживають на одній території. Після чого самці переходять до етапу залицяння за самкою. Зазвичай це проявляється тим, що тварини обнюхують один одного і тикають своїми носами в хвіст єдиної представниці жіночої статі їх групи.

Коли ж самка готова до спаровування, то самці оточують її і починають свого роду весільний ритуал, який полягає в тому, щоб кружляючи вирити траншею приблизно в 25 сантиметрів навколо самки.

Дивіться також:  Миша тварина. Спосіб життя і середовище проживання мишей
Back to Top