Самка відкладає яйця в перших числах травня, у кладці зазвичай 5-8 білих яєць середньою вагою близько 14 р. В період насиджування, який триває 28-30 діб, мама гуска не покидає гніздо, самець же весь час знаходиться поблизу гнізда. Відзначені випадки, коли самець сухоноса при небезпеці імітував неможливість злетіти, тим самим відводячи ворога далеко від місця гніздування.

На фото гусеня сухонос

Нове покоління вилуплюється десь через місяць. Часто кілька виводків збираються в невелику зграйку, своєрідний дитячий садок, супроводжуваний кількома дорослими птахами. Статевозрілого віку сухоносы досягають через 2-3 роки. Тривалість життя в дикій середовищі становить 10-15 років, в зоопарку сухоносы живуть до 25.

Охорона сухоноса

Місць, де мешкає сухонос, з кожним роком залишається все менше. Території, придатні для їх гніздування, розчиняються під поля, позбавляючи птахів найдорожчого – вдома. Ще одним вирішальним фактором скорочення популяції цих диких гусей є браконьєрство.

Сухоноса вважають рідкісним птахом, і в Міжнародній Червоній книзі він числиться як вразливий вид. За останніми даними, загальна чисельність гусей сухоносов не перевищує 10 тисяч особин. У нашій країні гніздяться не більше 200 пар сухоносов, в Червону книгу Росії цей вид занесений як зникаючий.

Для охорони сухоноса ще в 1977 році на озері Удыль в Хабаровському краї був створений заказник. Значна частина місць гніздування сухоносов на території Росії, Монголії і Китаю знаходиться під захистом Міжнародного заповідника «Даурия».

Дивіться також:  Бентамка курка. Опис, особливості, догляд і ціна бентамкі
Back to Top