Спосіб життя і середовище проживання бекаса

Бекас – це не єдина птиця сімейства бекасовых загону ржанкоподібних, до нього також відносяться менш відомі дупель і вальдшнеп.

Бекас широко поширений в Європі і північних частинах Азії. Ареал проживання включає в себе всю територію між Ірландією на заході, Командорськими островами на сході і Байкалом на півдні.

Далеко на північ він не заходить, але зустрічається на більшій частині нашої країни. З-за скритного сутінкового способу життя бекаса іноді називають «нічний кулик».

Особливості та середовище бекаса

Опис птиці бекас дає уявлення про нього як про невелику пташку скромного забарвлення. Розмір тіла становить 20-25 см, важить птах при цьому 90-120 р.

Рідкісні самці досягають максимальних розмірів в 30 см і маси 130 р. Виділяється бекас довжиною дзьоба, вона становить 6-7 см, тобто практично четверту частину всієї довжини тіла.

На коні він трохи сплющений, це необхідно для кращого захоплення дрібних комах і черв’яків. Забарвлення тіла бекаса відповідає середовищі і служить в першу чергу для маскування.

Спина у птаха темно-бура з темно-рудими пестринами і поздовжніми смужками білувато-охристого кольору.

Голова темного чорно-бурого кольору, при цьому уздовж тім’я проходять дві смуги чорного кольору, а між ними – рудувата.

Це відрізняє бекаса від його близького родича вальдшнепа. Черевце біле, місцями охристое з темними рисками, а грудка пофарбована досить строкато.

Самки і самці мають однаковий забарвлення. У бекаса досить довгі ноги, це дозволяє йому легко переміщатися у високій траві і на мілководді.

Дивіться також:  Птах Марабу. Спосіб життя і середовище проживання птаха марабу
Back to Top