Особливості та середовище шуліку

Шуліка – хижий птах великого розміру, висотою не більше півметра і вагою близько кілограма. Крила досить вузькі, розмахом близько півтора метрів.

Дзьоб крючкообразный і слабкий, довгі крила, ноги короткі.Забарвлення коршунов різноманітний з переважанням темного і бурого, іноді білого і червоного кольорів.

Звуки схожі на мелодійні трелі. Іноді вони видають вібруюче звучання, подібний крик шуліки досить своєрідний і нагадує віддалено іржання лошака.

Слухати голос шуліку

Живуть птахи переважно в країнах Старого світу, особливо поширившись у східній та південній Європі. Обживають, в основному, лісисту місцевість, зазвичай селясь біля водойм. Птахи не мають видовою різноманітністю, вчені налічують їх близько восьми.

Найвідомішим видом є червоний шулікаптах, поширена на території від Іспанії до безкрайніх межами Далекого Сходу.

На фото червоний шуліка

Він має роздвоєний хвіст, голова і горло білі з темними смугами, а груди іржаво-червоного кольору. У Росії шуліка поширений нечисленними видами, від Архангельська до Паміру, і знаходиться під охороною держави.

Характер і спосіб життя шуліку

Шуліка – перелітний птах, але деякі групи бувають осілими. Для перельотів птахи формують зграї до сотні особин, що є рідкісним явищем в середовищі хижаків. Зимують вони в теплих азіатських і африканських країнах з тропічним кліматом.

Обживаючи територію для полювання і споруд гнізд, птахам доводиться вести жорстку боротьбу за існування. Не всім дістається достатньо місця.

Дивіться також:  Дрімлюга птах. Спосіб життя і середовище проживання дрімлюги
Back to Top