Неподалік від сіл з вини норок часто пропадають кури, качки. Воліє харчуватися свіжою здобиччю, тільки в період оголодания до 3-4 днів, може перейти на несвіже м’ясо або підбирати біля помешкань харчові покидьки.

З наближенням холодів норка робить харчові запаси у вигляді надкушених або обезголовлених жаб, мишоподібних гризунів, пічкурів, окунців, щулять, зрідка птахів. Комори любить поповнювати, піклується про свіжості накопичень.

Домашніх норок годують в основному м’ясо-рибними кормами з додаванням овочів, зернових, молочних, вітамінних компонентів. Кожному біологічному періоду підбирається відповідний раціон. Влітку, в зв’язку з накопиченням енергії, посилюється білкова і вітамінна їжа, в зимовий час спокою – менш поживні кормосуміші.

Розмноження та тривалість життя

Шлюбне час норок протікає з лютого по квітень. Боротьба за самок проявляється у бійках і шумному верещании. Вагітність самок триває до 72 днів, в результаті з’являється виводок з 2-7 дитинчат. Молоді норки дуже грайливі. Самці участі в турботи про потомство не проявляють і живуть окремо.

До середини літа малюки підростають до половини розміру матері, до осені досягають величини дорослих особин. Від материнського молока переходять на тваринну їжу і остаточно покидають батьківську нору.

Статевозрілими норки стають до 10 місяців до 3 років спостерігається найбільш висока плодючість, потім помітно знижується. Тривалість життя в природі складає в середньому 9-10 років, але в неволі термін значно збільшується до 15-18 років.

Дивіться також:  Кулан тварина. Спосіб життя і середовище проживання кулана
Back to Top