Про чорну мамбу можна однозначно сказати, що ця змія чудово орієнтується в навколишньому просторі однаково добре як в світлий, так і в світлий час доби. Тому на полювання вона може відправитися тоді, коли їй заманеться.

У раціон її харчування входять величезна кількість всіляких теплокровних представників тваринного світу від білок, різних гризунів і птахів до кажанів. Зрідка її здобиччю стають деякі різновиди рептилій. Змія чорна мамба живиться також жабами, хоча й у виняткових випадках, воліючи їм іншу їжу.

Полюють дані змії приблизно однаковим чином: спочатку вони непомітно підкрадаються до своєї жертви, потім кусають її і відповзають в сторону в очікуванні її загибелі. У тому випадку, якщо концентрація отрути була недостатньою для швидкого летального результату, вони можуть виповзти з укриття для повторного укусу.

Як вже згадувалося вище, ці представники плазунів є рекордсменами серед інших змій по швидкості пересування, так що втекти від них жертві дуже непросто.

Розмноження та тривалість життя

Шлюбний період у чорної мамби проходить звичайно з кінця весни і до початку літа. Самці вступають між собою у двобої за право володіти самкою. Сплітаючись у вузол, вони починають бити один одного головами, поки найбільш слабкий не зникне з поля бою.Варто зазначити, що в даному випадку вони не застосовують отруту проти власних родичів, даючи право програв безперешкодно втекти.

Безпосередньо після спарювання змії розходяться кожен у своє гніздо. Кількість яєць за одну кладку може доходити до двох десятків. Маленькі змії з’являються на світ приблизно через місяць, причому їх довжина вже може перевищувати половину метра. Буквально з самого народження вони мають сильнодіючою отрутою і можуть самостійно полювати на невеликих гризунів.

Дивіться також:  Плащоносна ящірка. Спосіб життя і середовище проживання плащеносной ящірки
Back to Top