Найбільше чорних лелек перебуває в Білорусії. Цим птахам більше по душі в лісовій болотистій місцевості, з річками і струмками, подалі від людських поселень. Як раз саме такі місця в Білорусії.

Полохливим чорним лелекам затишно там не тільки жити, але і розводити своє потомство. Щоб перезимувати їм доводиться вирушати в теплі країни. Ті птахи, які живуть постійно на Півдні Африканського континенту, в перельотах не потребують. Скритність і обережність в чорних лелек закладені спочатку.

Вони не люблять, коли їх турбують. Благо, у сучасному світі є багато різних пристроїв, завдяки яким можна спостерігати за птахами і тваринами нічим не відлякуючи їх і не привертаючи їх увагу. В Естонії, наприклад, для того, щоб краще вивчити спосіб життя чорних лелек в деяких місцях були встановлені веб-камери.

Цікаво спостерігати за птахами у польоті. Її шия сильно витягується вперед, а довгі ноги в цей час відкинуті назад. Як і білі лелеки чорні в частих випадках просто парять у повітряному просторі з распластанными крилами і в розслабленому стані. Політ їх супроводжується оригінальними криками, до нас доходять, як «чи-чи».

Під час міграції птахів може долати колосальні відстані до 500 км. Для перетину морів вони вибирають самі вузькі їх території. Вони не люблять тривалий час летіти над морською гладдю.

З цієї причини морякам рідко вдається побачити ширяють над морем чорних лелек. Для того, щоб перетнути пустелю Сахару вони тримаються ближче до узбережжя.

Остання декада серпня характеризується початком міграції чорних лелек у південному напрямку. В середині березня птахи повертаються в рідні місця. В увазі скритності цих птахів про спосіб їх життя мало що відомо.

Дивіться також:  Казарка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці казарки
Back to Top