Вдень некваплива і малорухлива, вночі птах кардинально змінює свою поведінку. Політ її стає швидше, різкіше, птах піднімається на дуже велику відстань від землі і зверху видає дзвінкі крики.

Нічний рух – це, в основному, біг. Птах легко орієнтується в самих неосвітлених місцях і важко повірити, що з приходом дня ця енергійна непосида знову перетворюється в малорухливе створення.

Харчування лежня

Авдотка — нічний мисливець. Коли нічна прохолода опускається на землю, коли темрява приховує силуети жертв і їх переслідувачів, тоді птах відправляється на полювання.

Найчастіше, її видобутком бувають прямокрилі комахи або черв’яки, але не гребує вона і вечерею побільше.

Авдотка птах, наприклад, може впоратися з мишами, ящірками, жабами, з тваринами невеликих розмірів.

Починаючи полювати, птах видає своєрідний крик, який в нічній тиші чується дуже добре. Може здатися, що хижачка попереджає про себе необачну жертву, але це не зовсім так. Крик лякає дрібних гризунів, вони починають бігти з потаємних місць, тим самим виявляючи себе.

Піймавши така тварина, авдотка умертвляє його сильним ударом могутнього дзьоба, а потім починає дробити, тобто, постійно вдаряє маленьку тушку про камені, намагаючись перемолоти кістки. Комах птах теж спочатку вбиває, а вже потім приступає до трапези.

Розмноження та тривалість життя лежня

Авдотка не надто обтяжує себе будівництвом гнізда. Її гніздо, це, найчастіше, не надто глибока ямка, куди і відкладаються 2 яйця. Трапляється, що яєць буває більше, але це велика рідкість.

Дивіться також:  Пелікан птах. Спосіб життя і середовище проживання пелікана
Back to Top