Олуша (від лат. Sula) – велика морська птиця, відноситься до загону Пеликанообразных, сімейство Олушевых. На даний момент налічується шість сучасних підвидів і кілька вимерлих примірників. Найбільш численні види: «північні олуші» і «олуші Аббота».

Ці прекрасні морські птахи складаються в спорідненні з фаетонами, бакланами та пеліканами. Олуші відмінно себе почувають на поверхні води, ніж на суші. Можна спостерігати, як вони спокійно дрейфують на водній гладі.

Особливості та середовище олуші

Птах олуша має великі розміри: довжина тіла становить від 70 до 90 см; вага – від 0,7 до 1,5 кг; розмах крил досягає двох метрів. Тіло видовжене, обтічне, шия довга, крила великі з гарним пір’ям.

Голова невеликих розмірів, дзьоб міцний, витягнутий, блакитнуватого забарвлення. Очі маленькі, рухливі, сіруватого відтінку. В області чола, під шкірою, розташовані повітряні подушки, що дозволяють амортизувати тіло під час пірнання у воду.

На фото красноногая олуша

Зір олуші відрізняється особливою гостротою, воно бинекулярное, що дозволяє точно визначати відстань до цілі та її масу. Дихає птах через дзьоб, так як ніздрі повністю зарослі. Лапи розміщені трохи назад, вони короткі, перетинчасті. Оперення густе, щільно прилягає до тулуба.

Основне забарвлення олуші – це чорно-білий, але відтінки пір’я можуть змінюватися від палевого до бурого. Все залежить від підвиду і віку птиці. В залежності від виду, лапи забарвлюються в синій або червоний кольори.

Головні достоїнства олуші – вони прекрасні літуни, нирці і плавці. Пірнають у воду з висоти 10-100 м, під водою – на глибину до 25 м. В пошуках здобичі над поверхнею води можуть розвивати швидкість до 150 км/ч.

Дивіться також:  Повзик птах. Середовище існування та спосіб життя поползня

Back to Top