Особливості і опис єхидни

Єхидна – унікальне творіння природи. Це дійсно правда! Походження цих унікальних тварин вивчено дуже поверхнево і багато питання про їх життя спірні і досі вважаються відкритими.

  • за зовнішнім виглядом єхидна схожа на їжачка або дикобраза, у неї також практично все тіло вкрите голками;
  • єхидна відкладає яйця для продовження свого роду, що більшою мірою характерно для птахів;
  • своє потомство вона виношує у спеціальній сумці, подібно до того як це роблять кенгуру;
  • а ось харчується вона таким же чином як мурахоїд.
  • при всьому цьому дитинчата єхидни харчуються молоком і відносяться до класу ссавців.

Тому нерідко говорять про єхидни, як про «птицезверя». Подивіться на фото єхидни, і багато що стане зрозумілим з одного тільки погляду. Що ж це за особливе творіння, хто ж така єхидна?


Єхидна і качкодзьоб відносяться до одного загону, які відомі як monotremes (однопрохідні). У природі існує 2 різновиди єхидни:

  • иглистая (тасманская, австралійська)
  • шертистая (Нова Гвінея)

Поверхня тіла вкрита голками, довжина яких близько 6 сантиметрів. Колір голок варіюється від білого до темно-коричневого, тому забарвлення у тварини нерівномірний.

Крім голок у єхидни є бура шерсть, вона досить груба і жорстка. Особливо густа шерсть і досить довга в привушної області. За розміром єхидна відноситься до невеликих тварин, близько 40 сантиметрів.

На фото шертистая єхидна

Голова маленька за розміром і практично відразу зливається з тулубом. Морда довга і тонка, а закінчується вона маленьким ротом – трубочкою, який часто називають дзьобом. У єхидни довгий і липкий язик, але при цьому у неї зовсім немає зубів. В цілому, дзьоб допомагає тварині орієнтуватися в просторі, так як зір дуже слабке.

Переміщається єхидна на чотирьох лапах, вони невеликі за розміром, але дуже сильні, м’язисті. На кожній лапі у неї по п’ять пальців, які закінчуються сильними кігтиками.

Дивіться також:  Тамарін мавпа. Спосіб життя і середовище проживання тамарина

На задніх лапах виростає великий, зазвичай близько п’яти сантиметрів кіготь, яким тварина розчісує свої голки і шерсть, позбавляється від шкідливих паразитів. Єхидна має невеликий хвіст, який досить важко розглянути, так як він дуже щільно покритий шерстю і колючками, і зливається з тілом особини.

Це унікальне диво природи, як їжачок, може згортатися і перетворюватися в колючий клубок. Якщо поблизу є якийсь джерело небезпеки або загрози для життя, то єхидна заривається в пухкий грунт половиною тулуба і виставляє свої голки, як захист, щоб ворог не міг підібратися до неї.

Нерідко від небезпек доводиться рятуватися і втечею, тут на допомогу приходять сильні лапи, які забезпечують швидке пересування до надійного укриття. Крім того, що єхидна добре бігає, вона також добре вміє плавати.

Характер і спосіб життя єхидни

Мешкає єхидна на території Австралії, Новій Гвінеї й Тасманії. Вперше життя єхидни описав Георг Шоу в 1792 році, саме з цього часу і почалося спостереження за цим тваринам. Однак єхидни досить потайливі і не люблять втручання в їх життя, що значною мірою ускладнює вивчення і дослідження.

Не даремно слово «єхидний» має значення підступний. Так і тварина єхидна підступно і обережно, не допускає вторгнення в своє життя. Австралійські єхидни воліють вести нічний спосіб життя.

Живуть вони в основному в лісах або місцевості з густою рослинністю, де звір відчуває себе захищеним під покровом листя і рослин. Єхидна може ховатися в чагарниках, коренях дерев, тріщинах у скелях, невеликих печерках, або ж у норах, які риють кролики і вомбати.

В таких укриттях тварина проводить самі жаркі денні години, з настанням вечора, коли вже добре відчувається прохолода, єхидни починають вести активне життя.

Дивіться також:  Летюча собака тварина. Спосіб життя і середовище проживання летючої собаки

Однак з настанням холодів у тварини життя неначе загальмовується і на деякий час вони можуть йти у сплячку, хоча взагалі єхидна не відноситься до класу сплячих тварин взимку. Така поведінка єхидни пов’язано з відсутністю потових залоз, тому вона погано пристосовується до різних температур.

При значній зміні показників температури тварина стає млявим і неактивним, іноді і зовсім загальмовує процес життєдіяльності. Запас підшкірного жиру забезпечує необхідне живлення організму на тривалий час, іноді це може тривати близько 4 місяців.

На фото єхидна в оборонній позі

Розмноження та тривалість життя

Період розмноження, так званий шлюбний сезон, припадає якраз на Австралійську зиму, яка триває з травня по вересень. В інший час єхидни живуть поодинці, але з настанням зими вони збираються в невеликі групи, які зазвичай складаються з однієї самки і декількох самців (зазвичай в одній групі налічують до 6 особин чоловічої статі).

Приблизно місяць у них триває так званий період знайомств, коли тварини годуються і спільно проживають на одній території. Після чого самці переходять до етапу залицяння за самкою. Зазвичай це проявляється тим, що тварини обнюхують один одного і тикають своїми носами в хвіст єдиної представниці жіночої статі їх групи.

Коли ж самка готова до спаровування, то самці оточують її і починають свого роду весільний ритуал, який полягає в тому, щоб кружляючи вирити траншею приблизно в 25 сантиметрів навколо самки.

На фото єхидна з крихітним яйцем

Коли все готове, то починаються бої за звання самого гідного, самці виштовхують один одного за межі траншеї. Той єдиний, який переможе всіх і буде паруватися з самкою.

Приблизно через 3-4 тижні після того, як відбулося спарювання, самка готова відкласти яйце. При чому єхидна завжди відкладає лише одне яйце. Сумка у єхидни з’являється тільки в цей час, а потім знову зникає.

Дивіться також:  Шерстокрыл тварина. Спосіб життя і середовище проживання шерстокрыла

Яйце розміром з горошину і поміщається в сумку матері. Як саме відбувається цей процес до цих пір вчені сперечаються. Приблизно через 8-12 днів на світло з’являється дитинча, проте наступні з моменту появи 50 днів і він буде перебувати в сумці.

На фото дитинча єхидни

Потім мати-єхидна відшукує безпечне місце, де залишає свого дитинчати і відвідує його приблизно раз в тиждень, щоб нагодувати. Таким чином проходить ще 5 місяців. Потім вже настає час, коли діти єхидни готові до самостійного дорослого життя і більше не потребує материнської опіки та піклування.

Розмножуватися єхидна здатна не частіше, ніж раз у два роки, а то і того рідше, проте природі тривалості життя складає приблизно 13-17 років. Це вважається досить високим показником. Однак, були випадки, коли єхидни в зоопарку доживали і до 45 років.

Харчування єхидни

У раціон єхидни входять мурахи, терміти, маленькі черв’ячки, іноді малюски. Щоб добути собі їжу, єхидна розкопує мурашник або термітник, здирає кору дерев, де ховаються комахи, зрушує невеликі камені, під якими зазвичай можна відшукати черв’яків, або ж просто носом прочісує лісову підстилку з листя, моху і дрібних гілок.

Як тільки знайдено видобуток у справу йде довгий язик, до якого і прилипає комаха або черв’як. Щоб подрібнити видобуток у єхидни відсутні зуби, але її травна система влаштована так, що в ній є спеціальні кератинові зубчики, які труться про небо.

Таким чином відбувається процес «пережовування» їжі. Крім цього в організм єхидни потрапляють піщинки дрібні камінці і земля, які також допомагають подрібненню їжі в шлунку тварини.

Back to Top