Відмінна риса тропічних птахів – це яскраве забарвлення. Насамперед, така забарвлення обумовлена тим, щоб ховатися серед зеленого листя і барвистих квітів. Багато рослини тропіків мають яскраві відтінків, птиці легко сховатися від хижаків.

Друга причина полягає в залученні партнера в шлюбний період. Барвисте оперення, що має безліч відтінків – справжня окраса, байдужим не залишиться ніхто.

Саме тропічні (екзотичні) птахи були справжніми прикрасами будинку або подвір’я. Вважалося відмінним смаком мати вінценосних фазанів, яскравих папуг, солодкоголосих канарок, райських птахів. Вони не тільки радували око, але могли стати справжніми мовцями друзями (папуги ара).

Середовище існування птахів, що живуть у тропічних лісах, обумовлена жарким кліматом, високою вологістю і малою кількістю опадів. Птахи зосереджені в тих місцях, де для них є їжа — це фрукти, насіння, горіхи, ягоди і дрібні комахи.

Зараз в світі налічується більше 3 тисяч тропічних птахів. Багато з них на межі вимирання через масове вирубування лісів Амазонії, Колумбії, Центральної Америки, Мадагаскару, Суматри, Південно-Східної Азії. Часто назви тропічним птахам давали від місця проживання або від першого виробленого враження, потім тільки привласнювали наукові імена.

Тукан птах

Тукана вважають тропічним родичем нашого дятла. Відмінною особливістю пернатого є його величезний дзьоб, який у деяких особин за розмірами може навіть перевищувати половину тулуба.

Інший привабливою особливістю тукана є його яскраве забарвлення. В пір’ї птахів присутні всі можливі варіанти цветосочетаний. Також деякі можуть відрізнятися і насиченістю кольору оперення. Ці пернаті дуже дружелюбно ставляться до людей, тому легко приручаються і живуть в домашніх умовах.

На фото тропічна птах тукан

Райський птах

Райський птах – сама гарна пташка не тільки зовні, але і по тому, як вона може справляти враження. Належить до ряду горобцеподібних, мешкає на островах Нової Гвінеї, Австралії і Молуккських островах.

Також, ця пташка сама недоступна, вона обожнює глушині лісів, щоб побачити її треба запастися терпінням. Густі засаджені простори – це їх обитель. Сімейство райських птахів включає в себе кілька підвидів.

Відмітна риса – закручені пір’я на хвості, різноманітне забарвлення і бірюзова шапочка на голові. Тримаються зграйками, харчуються насінням, горіхами, ягодами, плодами, дрібними комахами. Одна з недосяжних і загадкових птахів.

Дивіться також:  Скопа птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці скопи

На фото тропічна райський птах

Малий гіацинтовий ара

Папуга, родом з Бразилії, великих розмірів, з відмінних характером, прекрасними зовнішніми даними. Малий гіацинтовий ара має довжину тулуба 70-75 см, вага близько 900 р.

Найрідкісніший з усіх підвидів ара, повністю описаний в 1856 році Шарлем Бонапартом. Живиться зерновими, тропічними фруктами, личинками, насінням, ягодами і зеленню. Забарвлення цієї тропічної птиці в більшості папуга синій з металевим відливом.

Оперення може мати величезну кількість відтінків синього – від світлого до темного, з вкрапленнями зеленого або чорного пера. Пір’ячко біля дзьоба можуть забарвлюватися в жовті тони. Птах граціозна, розумна, дуже прив’язується до власника.

Малий гіацинтовий ара

Гоацин птах

Рятуючись від небезпеки маленькі пташенята гоацина можуть стрибати у водойму, вміючи добре плавати. Але на жаль по мірі дорослішання птах цю здатність втрачає. Зате дорослі представники захищаються власною зброєю. Птах має сильні мускусним запахом, після якого ні людина, ні хижий звір його не буде їсти.

Птах гоацин

Калао або птах-носоріг

Птах-носоріг, так називають калао з-за його будови великого дзьоба. Харчуються птахи всілякими фруктами. Калао як і всі пернаті мешканці тропічного лісу володіють яскравою, що запам’ятовується забарвленням.

На фото птах-носоріг (калао)

Індійські павичі

Чудові тропічні великі птахи з величезними хвостами. Гідні тільки царського палацу, мова йде про різнокольорових павлинах. Переважаючі кольори – синій і зелений, в іншому пір’ї можуть бути вкраплення червоного, жовтого, золотого, чорного.

Птах чудова, насамперед, своєю поведінкою. Під час залучення самки, павичі готові демонструвати шлюбні танці, повні грації і величі. Пави в свою чергу вибирають найбільш гідного.

Головне достоїнство павича – це хвіст-віяло, користується ним під час залицяння і спаровування. Займає практично 60% площі всього тіла. Довге пір’я здатні розпускатися в обидві сторони до повного торкання землі. Пава вибере самого віртуозного танцюриста, головну роль відіграють забарвлення і густота оперення.

Дивіться також:  Кури несучки. Спосіб життя і особливості утримання курей несучок

Індійський павич

Удод птах

Тропічна пташка з яскравим оперенням проживає в різних регіонах Євразії і Африки. Птах середніх розмірів, на оперенні по всьому тілу йдуть смуги темного кольору. Відмінна риса одуда – це його смішний чубчик на голові. Кінчики також пофарбовані в темні тони, що надає деяку елегантність.

Має довгий тонкий дзьоб, що дозволяє йому діставати дрібних безхребетних (комахи і їх личинки). Створюють пари на тривалий час, висиджують потомство раз в рік. Можуть селитися неподалік від гнойових куп, відходів. Сучасний удод – це предок гігантського удода, що мешкав на острові Св. Олени і вимерло в XVI столітті.

Птах удод

Квезаль птах

Кетсаль або квезаль відноситься до загону трогонообразных. Мешкають в Панамі і Центральній Америці. Селитися дуже високо на деревах висотою не нижче 50 метрів. У гірських районах створює гнізда в найвищих точках.

Самець має дуже яскраве зелене оперення зверху, по тулубу зустрічаються золотистий червоний відтінок з металевим блиском. У хвостовій частині є два довгих пера, досягають 35 див. Черевна частина має яскравий малиновий колір.

У самця є невеликий, але широкий розпушений чубчик, у самки ж він відсутній. У харчуванні використовують плоди окотеи, але не гребує дрібними жабами, равликами і комахами.

Квезаль вважався священним птахом у народів майя та ацтеків. Раніше вони нараховували велику кількість особин, але зараз знаходяться на межі вимирання. В неволі не піддаються розведення.

На фото птах квезаль

Багатобарвний лорикет

Багатобарвний лорикет відноситься до сімейства папуг лорі. Птах довжиною до 30 см, має різноманітну забарвлення по всьому тілу. Голова і нижня частина тулуб яскраво-синя, боки і шия мають жовтий колір.

Верхня частина, крила і хвіст – яскраво зеленого кольору. Досить поширена птах, що мешкає в Австралії, острові Гоали, Соломонових островах, Новій Гвінеї, Тасманії. Селиться у високостовбурних тропічних лісах.

Мають широке поширення на східному узбережжі Австралії. Відмінно пристосовуються і охоче приручаються людьми. Харчуються ягодами, насінням, фруктами і зеленню. Живуть до 20 років, тому дуже часто можна побачити лорикета на виставках, в цирках і зоомагазинах.

Дивіться також:  Птахи Сибіру. Описи, назви й особливості птахів Сибіру

Багатобарвний лорикет

Птах колібрі

Мініатюрні і моторні пташки колібрі володіють довгим гострим дзьобом для того, щоб можна було ближче підібратися до квітки. Але крім довгого дзьоба у птаха ще й довгий язик, яким вона легко витягує нектар. В оперенні присутні різні яскраві кольори, відрізнити самця від самки досить важко.

На фото птах колібрі

Червоний кардинал

Птах середніх розмірів довжиною до 20-23 див. Самець трохи крупніше самки, забарвлюється в яскраво-малиновий колір, на обличчі забарвлення у вигляді чорної маски. Самка має світло-коричневий колір, з яскравими червоними вкрапленнями. Дзьоб міцний у формі конуса, може легко відшаровуватися кору, дістаючи комах. Ноги забарвлюються в рожевий колір, зіниці темно-коричневого відтінку.

Місце проживання кардинала – це схід Сполучених Штатів. Однак три століття тому птиця була завезена на Гаваї, Бермуди і в Каліфорнії. Вона швидко прижилася, має широке поширення. Кардинал володіє чудовим баритоном, його трелі нагадують солов’їні, іноді називають «віргінські соловейком».

Птах кардинал

Вінценосний журавель

Вінценосний журавель – великий птах сімейства справжніх журавлів. Мешкає в Східній і Західній Африці. Якщо посуха триває дуже довго, мігрують ближче до тропіків, густі ліси.

Птах має висоту до 1 метра, розмах крил до 2 метрів. Оперення по тулубу в основному чорне або сіро-чорне. Головне достоїнство – розпушений чубчик, що складається з пір’їнок золотистого кольору. Пір’я у підкрилки часто білого або молочного відтінку.

Журавель веде осілий спосіб життя, харчується рослинним і тваринним кормом. Період розмноження припадає на сезон дощів. Віддає перевагу болотисту місцевість, також не гребує фермерськими або сільськогосподарськими угіддями.

На фото вінценосний журавель

Якщо уважно розглядати фото тропічних птахів, то всіх їх об’єднує яскравість кольорів в оперенні. Багато з них на межі зникнення, тому що вони по натурі доброзичливі і довірливі. Деякі види неможливо вивести в неволі. Дбайливе ставлення і припинення вирубки тропічних лісів допоможе зберегти екзотичних птахів.

Back to Top