Особливості та середовище тернека

Тенреков називають також щетинистими їжаками. Причиною всьому є зовнішня схожість між собою цих ссавців, що відносяться до одного сімейства їжакові.

Але на підставі сучасних генетичних досліджень, тенреков на сьогоднішній день прийнято зараховувати до самостійного загону афросорицидов.

Вчені припускають, що предки цих тварин ще в крейдяний період ізольовано мешкали на острові Мадагаскар, і з тих давніх часів поступово змінювалися, що володіють особливою індивідуальністю, форми життя.

Тенреки архаїчні за своєю будовою і різноманітні по зовнішньому вигляду, поділяються на 12 родів і 30 видів.

Серед них є полуводные, донні, деревні, які по своїй фізіології віддалено нагадують предків приматів, і наземні.

На фото смугастий щетинистый їжак тенрек

Зовнішністю і розмірами деякі тенреки схожі не тільки з їжаками, але і з землерийками і кротами.

Інші віддалено нагадують американських опосумів і видр. Деякі з них, наприклад, смугасті тенреки, незвичайним виглядом представляють з себе щось схоже на гібрид видри, землерийки і їжака, розфарбованого різними фарбами.

Уздовж носа у цих тварин проходить жовта смуга, а тіло покрите сумішшю голок, колючок і шерсті, що особливо доповнює їх пікантний вигляд, зраджуючи зовнішності неповторну оригінальність. Лапи таких тварин мають гострі кігтики.

Довжина тіла щетинистих їжаків коливається від зовсім невеликий (4 см) до цілком пристойної (близько 60 см), що ще раз говорить про різноманітність форм цих екстравагантних істот.

Як видно на фото тенреков, голова у них довгаста, череп вузький і довгий, мордочка має рухливий хоботок.

Все тіло покривають голки або жорсткі щетинисті волоски, в деяких різновидів – звичайний хутро.

На фото тенрек звичайний

Хвіст може мати довжину від 1 до 22 см, а передні лапи зазвичай коротше задніх.

Дивіться також:  Деревний кенгуру. Спосіб життя і середовище проживання деревного кенгуру

Ці тварини споконвічні мешканці острова Мадагаскар. Звичайний тенрек – найбільший представник цієї групи, що досягає кілограмової маси і відрізняється відсутністю хвоста, був завезений також на Маскаренские,

Сейшельські і Коморські острови. Хоча і рідко, але подібні форми тварин зустрічаються також у Східній і Центральній Африці.

Тенреки воліють обживати болотисті місцевості, зарості чагарнику, степу і вологі ліси.

Цікавою особливістю фізіології цих тварин є залежність температури тіла від погодних умов і стану навколишнього середовища.

Обмін речовин у цих архаїчних істот дуже низький. Вони не мають мошонки, але в пристрій їх організму входить клоака. А деякі різновиди мають отруйною слиною.

Характер і спосіб життя тернека

Тенреки – боязкі, полохливі і повільні істоти. Вони воліють темряву і починають проявляти активність тільки при настанні сутінків і в нічний час.

Вдень вони ховаються в своїх сховищах, які ці тварини знаходять собі під камінням, дуплах засохлих дерев і в норах.

Звичайний тенрек впадає в сплячку під час посушливого сезону, який триває в місцях його проживання з кінця квітня по жовтень місяць.

Корінне населення Мадагаскару традиційно вживає в їжу багато видів великих щетинистих їжаків, тенреков звичайних у тому числі.

І страви з цих тварин досить популярні. Настільки, що деякі власники ресторанів тримають тенреков, впали в сплячку, в ящиках, вживаючи їх для приготування делікатесів по мірі необхідності. Особливо славляться страви з жувальних м’язів щетинистих їжаків.

Смертельними ворогами смугастих тенреков часто стають такі представники фауни острова Мадагаскар, як мангусти і фоссы – великі любителі поласувати м’ясом тварин.

Для захисту від хижаків ця різновид щетинистих їжаків використовує своє природне зброю – голки, розташовані на голові і з боків істот, якими вони стріляють у лапи і ніс противника, прийнявши попередньо особливу стійку і роблячи різкі скорочення м’язів.

Дивіться також:  Мавпа ревун. Спосіб життя і середовище проживання мавпи ревун

Голки служать цим оригінальним тваринам також і для передачі один одному цінної інформації.

Такі особливі інструменти здатні при терті видавати своєрідне звучання певних тонів, а сигнали без праці беруть і розшифровують родичі.

Для спілкування тернеки використовують також цокіт язичками. Ці звуки, які не сприймаються людським вухом, дають можливість щетинистым їжакам отримувати відомості про навколишній світ, використовуючи її для власної безпеки і пересувань в темряві.

Смугасті тенреки, на відміну від інших своїх родичів, що є соціальними тваринами, об’єднуючись в групи.

Збіговисько щетинистих побратимів живе однією сім’єю, в обладнаній ними, норі, яка зазвичай риється неподалік від відповідного джерела вологи.

Це дуже охайні і обережні створення. Вони закривають вхід у своє житло листям, а з природним потребам ходять тільки в спеціально відведені місця, що знаходяться за межами громадського житла.

У холодні часи, які приходять в травні, смугасті тенреки впадають в сплячку, але тільки в суворі зими, а в решту часу залишаються активними, але знижують температуру організму до рівня навколишнього середовища, що допомагає їм зберігати енергію. У такому стані вони перебувають до жовтня.

Харчування тернека

Більшість види щетинистих їжаків їдять рослинну їжу, в основному плоди дерев і чагарників. Але з цього правила існують і винятки.

Приміром, звичайний тенрек є хижаком, вживаючи в якості харчування багато видів безхребетних тварин, а також дрібну живність, типу комах, і невеликих хребетних.

У пошуках їжі ці істоти, на зразок свиней, копаються своїм писком у землі і опалому листі.

У розплідниках і зоопарках таких екзотичних тварин зазвичай годують фруктами, наприклад, бананами, а також вареними крупами та сирим м’ясом.

Дивіться також:  Двогорбий верблюд. Спосіб життя і середовище проживання двогорбого верблюда

Розмноження та тривалість життя тернека

Шлюбний період у щетинистих їжаків настає лише раз у році, а самка вигодовує свій приплід власним молоком, які малюки отримують з 29 сосків тварини. Це рекордна кількість для ссавців.

У більшості видів, приміром, у смугастих тенреков, спарювання відбувається навесні. Виношування посліду триває близько двох місяців, і по закінченні цього періоду з’являються дитинчата.

Є види щетинистих їжаків, які не славляться особливою плідністю, інші ж, навпаки, приносять за один раз до 25 малюків.

А у звичайного тенрека, особливо відрізняються рекордами в цьому питанні, їх може бути й набагато більше (до 32 дитинчат).

Але в природі виживають далеко не всі. Самка, коли малюки підростають, займається їх вихованням, виводячи на самостійні пошуки їжі.

При цьому діти шикуються в колони і слідують за матір’ю. Вступаючи у важку боротьбу за існування, більша частина малюків гине, а з усього виводка залишається не більше 15.

Прекрасним захисним механізмом, дарованим малюкам природою є голки, що відростають у них незабаром після народження.

В моменти виникнення небезпеки, при переляку, вони здатні випромінювати особливі імпульси, які вловлює мати, що дає їй можливість знаходити і захищати своє потомство.

Смугасті тенреки приносять в одному посліді від 6 до 8 дитинчат, які швидко ростуть і розвиваються. А через п’ять тижнів вже самі здатні мати потомство.

Вік щетинистого їжака недовгий, а термін їх життя становить зазвичай від 4 до 5, максимум до 10 років.

Втім, у неволі при сприятливих умовах вони цілком здатні протягнути і набагато довше: до півтора десятків.

Back to Top