Як видно на фото тенреков, голова у них довгаста, череп вузький і довгий, мордочка має рухливий хоботок.

Все тіло покривають голки або жорсткі щетинисті волоски, в деяких різновидів – звичайний хутро.

На фото тенрек звичайний

Хвіст може мати довжину від 1 до 22 см, а передні лапи зазвичай коротше задніх.

Ці тварини споконвічні мешканці острова Мадагаскар. Звичайний тенрек – найбільший представник цієї групи, що досягає кілограмової маси і відрізняється відсутністю хвоста, був завезений також на Маскаренские,

Сейшельські і Коморські острови. Хоча і рідко, але подібні форми тварин зустрічаються також у Східній і Центральній Африці.

Тенреки воліють обживати болотисті місцевості, зарості чагарнику, степу і вологі ліси.

Цікавою особливістю фізіології цих тварин є залежність температури тіла від погодних умов і стану навколишнього середовища.

Обмін речовин у цих архаїчних істот дуже низький. Вони не мають мошонки, але в пристрій їх організму входить клоака. А деякі різновиди мають отруйною слиною.

Характер і спосіб життя тернека

Тенреки – боязкі, полохливі і повільні істоти. Вони воліють темряву і починають проявляти активність тільки при настанні сутінків і в нічний час.

Вдень вони ховаються в своїх сховищах, які ці тварини знаходять собі під камінням, дуплах засохлих дерев і в норах.

Звичайний тенрек впадає в сплячку під час посушливого сезону, який триває в місцях його проживання з кінця квітня по жовтень місяць.

Корінне населення Мадагаскару традиційно вживає в їжу багато видів великих щетинистих їжаків, тенреков звичайних у тому числі.

Дивіться також:  Колонок тварина. Спосіб життя і середовище проживання колонка
Back to Top