Досить рідкісним представником пернатих можна назвати птаха скопу. Це сімейство складається з одного роду і виду сімейства скопиных, загону яструбиних, і чотирьох підвидів.

У слов’янській міфології це рідкісне пернате називали смертоносної птахом, вважаючи, що її отруйні кігті несуть смерть. Таким чином, людям у ті давні часи, було простіше пояснити хвороби, які вони не вміли лікувати. Зараз скопа просто птах, одна з багатьох цікавих і досить рідкісних.

Зовнішній вид птиці скопи

За зовнішнім виглядом скопу досить легко відрізнити від інших хижих птахів порід, це видно з множинним фото. Це досить великі особини, з розмахом крил близько 1,8 метрів, довжиною тіла близько 60 см і вагою близько 2 кг Самочки крупніше, самці ж важать близько 1,6 кг.

Спина темного кольору, живіт же і груди майже білі. Самочки трохи темніше самців, і на шиї у них помітно краповое намисто, а з боків голови від ока йде темна смуга. Ноги кольору свинцю і жовта райдужна оболонка очей довершують образ скопи.

Середовище проживання птиці скопи

Ця птиця, незважаючи на свою невелику чисельність, поширена по всьому світу. Гніздиться і мешкає на всіх континентах, за винятком Антарктиди.

Невідомо, розмножуються чи скопи в Південній Америці, але на зимівлю вони туди навідуються в Бразилію, Аргентину, Уругвай. Гніздів’я взимку влаштовують в Єгипті і на островах Червоного моря.

Так само часто взимку можна зустріти в Східній Азії, Індонезії, Малайзії, Філіппінах. Північне півкуля прихистила їх на Алясці, США, Флориді та на берегах Мексиканської затоки.

А влітку вони мешкають по всій Європі, добираючись до Скандинавії і в Ісландії. Іноді птаха можна зустріти в Австралії і на Соломонових островах. Місця для гніздування скопи вибирає поруч з мілководними водоймами – річками, озерами, болотами. Оскільки основну масу раціону становить саме риба.

Дивіться також:  Птах-носоріг. Спосіб життя і середовище проживання птиці-носоріг

Гнізда будують кілометрах в 3-5 від водойми, але можуть влаштуватися і на високому острівці стоїть прямо у воді, на скелястому виступі, використовувати для свого гнізда старе дерево з розвилкою або покинутий буй.

Головне, щоб місце було безпечним, недоступним для хижаків з землі. Від гнізда птахи відлітають на відстань близько 14 км. Птахи, які ще не стали батьками подорожують трохи менше.

Харчування птиці скопи

Скопа – природжений рибалка, і харчується в основному рибою. Саме тому вона будує свої гнізда неподалік від водойм. Крім риби, яка при вдалої риболовлі становить майже 100% раціону, скопа може полювати на дрібних птахів, ящірок, змій, жаб, білок, мишей, ондатр, дитинчат алігатора, кроликів.

Процес полювання, як і у багатьох хижих птахів, відбувається з льоту. З висоти 15-40 метрів скопа видивляється жертву, при виявленні пікірує вниз, виставивши пазурі вперед, і відвівши назад крила. Якщо здобиччю обрана риба, птиця занурює в воду кігті, вистачає її і сильними змахами крил піднімає в повітря.

Вирватися з гострих, як голки кігтів, видобутку не під силу, тим більше що вони влаштовані так, щоб утримувати слизьку рибу. Під час польоту птах намагається розгорнути рибу так, щоб не зіпсувати аеродинаміку польоту – тримає видобуток однією лапою головою вперед, а хвіст відводить назад іншою лапою.

Скопа в змозі підняти вагу до 2 кілограм. У разі вимушеного пірнання за здобиччю, скопа захищена від води сальним покриттям пір’я і спеціальними клапанами на ніздрях. Поїдати рибу скопа починає з голови, а якщо здобич зловив турботливий батько сімейства, то половину їжі він віднесе в гніздо.

Розмноження та тривалість життя птиці скопи

Живуть у Північній півкулі скопи на зиму відлітають в теплі краї. Деякі можуть не повернутися, і залишитися жити на півдні постійно. Шлюбні ігри «північних» скоп починаються в квітні-травні, південні ж жителі починають їх в лютому-березні. Скопа відноситься до одиночних птахів, але на період розмноження утворює пари, які зберігаються на багато років.

Дивіться також:  Жулан птах. Спосіб життя і середовище проживання жулана

Першими на місця гніздування прилітають самці, пізніше з’являються і самочки. Залицяльники починають виписувати піруети, доглядаючи, таким чином, за самочками і відганяючи конкурентів.

«Подружжя» знаходять один одного, а молодь будує нові пари. Визначилися з вибором один одного починають готуватися до розмноження. Самочка займається будівництвом гнізда з будматеріалу, знайденого самцем.

Місце для гнізда вибирається в розвилці великого дерева, на скелястому виступі або на штучно-створених людьми платформах. Багато народи будують такі майданчики для скопи, як у Росії прийнято будувати для маленьких птахів шпаківні.

Матеріалом для гнізда служать водорості, палиці, гілки. Птахи можуть зайняти старе чуже гніздо, оновити його і користуватися. Взагалі пари часто використовують одне місце для гнізда кілька років поспіль, кожен рік роблячи там ремонт.

Коли гніздо готове, самець починає носити туди їжу і годувати обраницю. Помічено, що чим більше їжі самка отримує від свого «чоловіка», тим більше шансів у нього швидше злучитися з нею.

Самка відкладає 2-4 білих з бурими цяточками яйця, невеликого розміру, вагою 60 грам. Насиджування триває 5 тижнів. Випарює пташенят найчастіше самка, але буває самець її підміняє.

Хоча, найчастіше він видобуває обраниці їжу. Причому остання далеко не завжди готова чекати свого єдиного – якщо він не може її прогодувати, то самка буде просити їжу у сусідніх самців.

Вилупилися пташенята опушені білим пухом і важать 60 грам. Вони різного віку, так як яйця відкладаються з інтервалів в 1-2 дні, то і пташенята з’являються по черзі.

У разі якщо їжі недостатньо, наймолодші і слабкі, як правило, гинуть. Перші два тижні пташенята потребують материнському теплі, і лише через 4 тижні вона може залишати їх одних.

Дивіться також:  Кукша птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кукші

Пташенята оперяються приблизно до двомісячного віку, і починають пробувати полювати. Але навіть встали на крило вони можуть навідуватися в рідне гніздо ще протягом 10 місяців. Статевозрілими стають лише до трьох років. Скопа здатна дожити до 25 років, але більшість птахів гине у віці 8-10 років.

На даний момент скопа не є зникаючим видом, але зважаючи на те, що це єдиний представник свого сімейства, вона занесена в Червону книгу Росії і Білорусії.

До того ж, її чисельність відновилася не так давно, ще в середині XIX століття ситуація була важкою. У той час повсюдно використовувалися пестициди, які мало її не погубили.

Back to Top