Скопа в змозі підняти вагу до 2 кілограм. У разі вимушеного пірнання за здобиччю, скопа захищена від води сальним покриттям пір’я і спеціальними клапанами на ніздрях. Поїдати рибу скопа починає з голови, а якщо здобич зловив турботливий батько сімейства, то половину їжі він віднесе в гніздо.

Розмноження та тривалість життя птиці скопи

Живуть у Північній півкулі скопи на зиму відлітають в теплі краї. Деякі можуть не повернутися, і залишитися жити на півдні постійно. Шлюбні ігри «північних» скоп починаються в квітні-травні, південні ж жителі починають їх в лютому-березні. Скопа відноситься до одиночних птахів, але на період розмноження утворює пари, які зберігаються на багато років.

Першими на місця гніздування прилітають самці, пізніше з’являються і самочки. Залицяльники починають виписувати піруети, доглядаючи, таким чином, за самочками і відганяючи конкурентів.

«Подружжя» знаходять один одного, а молодь будує нові пари. Визначилися з вибором один одного починають готуватися до розмноження. Самочка займається будівництвом гнізда з будматеріалу, знайденого самцем.

Місце для гнізда вибирається в розвилці великого дерева, на скелястому виступі або на штучно-створених людьми платформах. Багато народи будують такі майданчики для скопи, як у Росії прийнято будувати для маленьких птахів шпаківні.

Матеріалом для гнізда служать водорості, палиці, гілки. Птахи можуть зайняти старе чуже гніздо, оновити його і користуватися. Взагалі пари часто використовують одне місце для гнізда кілька років поспіль, кожен рік роблячи там ремонт.

Дивіться також:  Фазан. Середовище проживання і особливості фазана
Back to Top