Рибалкам на замітку. Квак призвичаїлася добувати їжу, використовуючи істинно людські хитрощі. Птах кидає на воду перо або вбите комаха. Коли риба клює на приманку, квак хапає здобич. Навчившись виманювати підводних мешканців на поверхню, героїня статті позбавила себе від необхідності пірнати і постійно вдивлятися в глибину.

Опис і особливості кваки

Квак – птиця сімейства цаплевых загону голінастих. У довжину тварина не перевищує 65-ти сантиметрів разом з хвостом. Вага кваки становить приблизно 700 грамів. Розмах крил перевищує метр.

Для свого загону чапля квак нетипова. У більшості голінастих довгі шиї. У кваки ж маленька голова ніби прикріплена до щільного тіла.

Ноги героїні статті теж не відрізняються довжиною. Зате, їй виділяються пальці птиці. Вони не тільки довгі, але і тонкі, цупкі. Три з них «дивляться» вперед, а назад.

Пофарбовані пальці, як і ноги, жовтуватий. Тіло ж кваки сіро-синє зверху і знизу біле. Це варіант для дорослих особин. Молоді кваки бурі, з пестринами по всьому тілу. Змінюється забарвлення до трьох років.

Статевий диморфізм, тобто відмінності в забарвленні самок і самців кваки, відсутня.

Дзьоб чорно-синій. Він, до речі, теж коротше, ніж у більшості чапель, зате щільний і масивний.

Молода особина кваки має строкате оперення

На фото квак буває з двома білими пір’ям на голові. Це весняне вбрання самців. Пір’я з’являються на потилиці птиці і доповнені чорно-зеленою шапочкою.

Навесні на голові самців з’являються два довгих пера

Назва героїня статті отримала в честь свого голосу. Якщо не бачити пернате, можна подумати, що неподалік жаба.

Почути квакву можна на світанку, ввечері або вночі. День – час відпочинку, сну. Відповідно, на очі людям героїня статті трапляється рідко і взагалі нечисленна. В Євразію квак переселилася з Америки в 60-их роках минулого століття. Спочатку одна з колоній птахів осіла в Англії. Після пернаті перебралися в європейську частину Росії.

Дивіться також:  Чорний лелека-птах. Спосіб життя і середовище проживання чорного лелеки

Спосіб життя і середовище проживання

Підтримуючи «імідж жаби», квак мешкає поблизу боліт, невеликих і неглибоких озер. Водойми птах вибирає прісні, любить зарості очерету, або рисові поля.

Птиця готова оселитися скрізь, де є заплавні ліси з відповідними водоймами. Тому кваки зустрічаються на всіх континентах крім Австралії. Взимку пернаті перебираються в Африку. В інший час повертаються до гнездовьям в Європі, Америці.

У Росії кваки гніздяться в дельті Волги, вибираючи в ній ділянки з заплавними лісами. У них чаплі облаштовуються колоніями, розбившись на пари.

Види кваки

З Америки через океан переселилися не всі кваки. У птаха є підвиди. Зазвичай описується звичайна квак. Саме вона зустрічається в Росії. У США ж залишилася зелена квак. Відсутність шиї у неї оманливе. Птах просто складає її. За фактом на шию припадає 90% обсягу тварини. Однак у більшості випадків частина тіла компактно складається, як би вжата в тіло.

Зелена квак пофарбована в смарагдово-синій. Грудка рожева, а колір черевця наближений до білого. У Росії, до речі, вид теж зустрічається, але не європейської території, а в Приморському і Хабаровському краях.

Американська зелена квак

Там, як і всюди, кваки або сидять, або летять, або пливуть. Ходять пернаті з працею. Ноги квакв «віднесені» майже до хвоста. Тваринам складно утримувати рівновагу під час ходьби.

Злітають кваки не вище 20-ти метрів. Зазвичай птахи намагаються не підніматися вище дерев. Так надходить желтоголовая квак – ще один представник роду. Загалом тварина сіре, але на голові є жовтувата пляма. Вона розташована на лобі. Решта пір’я на голові чорні. Чорні відмітини є і на крилах кваки.

Основна популяція жовтоголових квакв мешкає у Вест-Індії та центрально Америці. Там птахи вибирають мангрові ліси. Особини, забирающиеся на півночі, перелітні. Інші жовтуваті кваки ведуть осілий спосіб життя.

Дивіться також:  Птах-носоріг. Спосіб життя і середовище проживання птиці-носоріг

Квак желтоголовая

Харчування кваки

Наслідуючи голосом жабам, квак їх і їсть. Ще в меню птиці входять дрібна риба, комахи, черви, дрібні гризуни і птахи. Рослинною їжею квакву не заманиш.

Видобуток героїня статті видивляється на мілководді. Тут пернате бродить. У глибоких місцях водойм квак теж полює, плаваючи. В польоті чапля може зловити комаху або дрібну птицю, спікірувати на гризуна.

Розмноження та тривалість життя

За побудову гнізда у квакв відповідають самці. Житла птиці розташовують як на землі, так і на деревах. Самець завзято захищає гніздо від конкурентів і хижаків, вичісуючи партнерку дзьобом, доглядаючи за нею. На інших цим же клацає дзьобом птах.

Гніздо самець формує з сухої трави, гілок і прутиків. Будує на десятиліття. Подібно лелекам, кваки щорічно повертаються до одного разу створеного гнізда. Кожен сезон в ньому висиджують 3-5 яєць. Пташенята з них з’являються через 21-28 днів.

Квак з пташеням

На яйцях самець з самкою кваки сидять по черзі. Новонароджені стають на крило через 3 тижні. Це час залишати батьківське гніздо, починати самостійне життя. У природі вона триває близько 16-ти років. В неволі квакв містять тільки в зоопарках. Тут окремі особини доживають до 24-ох років.

Back to Top