Крижень являє собою найбільш велику різновид річкових качок, яка відноситься до загону гусеподібных (або пластинчатоклювых).

Вважається родоначальником всіляких порід одомашнених качок, і на сьогоднішній день є найбільш поширеним видом серед інших представників сімейства, яких можна зустріти серед вітчизняної фауни.

Сучасні археологічні розкопки виявили факт, що розведенням крижні домашньої люди займалися ще з Давнього Єгипту, так що історія у даних пернатих дуже багата і насичена.

В неймовірно популярній грі в жанрі RPG Відьмак, крижень – особливий еліксир, приготувавши який можна значно підвищити показники регенерації і швидкості відновлення здоров’я.

Особливості та середовище крижні

Качка крижень має досить солідні габарити, і довжина тіла їх досягає 65 сантиметрів. Розмах крил знаходиться в діапазоні від 80 см до одного метра, а вага коливається в інтервалі від 650 грам до півтора кілограм.

Селезень крижні вважається володарем одного з найбільш красивих забарвлень серед всіх інших представників великого сімейства качиних, і має голову і шию темно-зеленого кольору з «металевим» відливом.

Груди – червонувато-бура, комірець – білий. Птахи обох статей також мають своєрідне «дзеркальце», яке знаходиться безпосередньо на крилі і облямоване білою лінією знизу.

Досить глянути на фото крижні, щоб отримати уявлення про зовнішньому вигляді як самок, так і самців. Фактично протягом всього року вони мають красивий і «презентабельний» вигляд, втрачаючи його виключно на час сезонної линьки.

Лапи птахів звичайно оранжевого кольору, з перетинками червоного відтінку. Домінуючий колір, що переважає в оперенні самки – коричневий. В цілому, вони мають набагато більш скромною зовнішністю і габаритами, ніж селезні.

Дивіться також:  Гаршнеп птах. Спосіб життя і середовище проживання гаршнепа

Звичайна Кряква не тільки є найбільшою різновидом сімейства качиних, але і самою поширеною. Ареал її проживання досить великий, і зустріти її можна на всіх континентах крім Антарктиди.

Крижень – птах, що живе на Близькому Сході, в Північній Африці, на островах Японії, в Афганістані, Ірані, на південних схилах Гімалайських гір, у багатьох китайських провінціях, в Гренландії, Ісландії, Новій Зеландії, Північній і Південній Америці, на гавайських островах, в Англії та Шотландії.

В Європі і на великій території Росії крижня можна зустріти практично повсюдно. Селиться переважно на різних природних та штучних водоймах (серед озер, ставків, ставків і річок), причому їх береги повинні бути густо вкриті заростями очерету, без яких дані представники сімейства качиних не мислять комфортного існування.

У тому випадку, якщо береги водойми являють собою голі скелі чи виходи гірських порід, селитися на його території крижень не стане. На незамерзаючих водних просторах і в паркових зонах цих пернатих можна зустріти протягом усього року, де їх часто підгодовують випадкові перехожі та постійні відвідувачі.

Характер і спосіб життя птахів крижні

Дика качка крижень, починаючи з народження, мешкає на території того водойми, на якій вона, власне, і з’явилася на світ. З настанням осені вони часто здійснюють вечірні польоти на поля засіяні пшеницею, просом, вівсом, горохом та іншими злаками) для того, щоб поласувати зернами.

Дані представники пернатих можуть також здійснювати нічні «вилазки» на більш дрібні водойми з метою відшукати нове джерело прожитку.

Тримається дика крижень як поодинці, так і збиваючись в пари або в зграї. Політ птахів відрізняється своєю швидкістю і шумом, видаваним крилами. Пірнати ці пернаті не люблять, вимушено ховаючись під водою тільки у разі явної небезпеки або поранення.

Дивіться також:  Шилохвіст птах. Опис і особливості качки шилохвіст

По поверхні землі вони воліють неспішно і в развалку, проте в тому випадку, якщо її налякати зачепити з мисливської рушниці, вона починає швидко бігати, швидко переміщаючись по березі.

Голос крижні варіюється від всім добре знайомого «кряканья» (у самок) до бархатистого приглушеного звуку (у самців). Купити крижня можуть як власники фермерських угідь, оскільки дані пернаті відмінно переносять зимівлю в штучно створених умов, так і мисливці, які нерідко купують качок крякв для подальшого продажу або полювання на них.

Харчування крижні

Звичайна та сіра крижень харчуються переважно дрібною рибою, мальками, різноманітною водною рослинністю, водоростями та іншою подібною їжею. У літній час вони поїдають личинок комарів, ніж надають неоціненну послугу экобалансу, і, зокрема, людині.

Найчастіше ці пернаті здійснюють «вилазки» на навколишні поля, харчуючись гречкою, просом, вівсом, ячменем та іншими злаковими культурами. Також вони можуть викопувати безпосередньо з землі всілякі бульби рослин, які ростуть навколо водойм та на прилеглих луках.

Розмноження та тривалість життя

Птах влаштовує гнізда прямо посеред пишної приозерної рослинності, роблячи власні житла в недосяжності від людини і хижаків. Досягнувши віку одного року, крижні готові для спаровування і розмноження. Пари утворюються безпосередньо в осінній період, і зимівлю вони як правило проводять спільно. Сезон розмноження залежить від ареалу проживання, і починається звичайно з середини весни до кінця літа.

Селезень і самка разом займаються будівництвом гнізда, причому воно в обов’язковому порядку повинно знаходитися близько від води, і являє собою поглиблення невеликого розміру, дно якого встелене залишками сухої рослинності. Протягом всього періоду кладки селезень стежить за безпекою самки і гнізда, проте коли на світ з’являються яйця крижні, він залишає житло для линьки.

Дивіться також:  Кропивник птах. Спосіб життя і середовище проживання волове очко

За одну кладку самка здатна принести від восьми до дванадцяти яєць, з яких через трохи менше місяця починають з’являтися каченята крижня. Буквально через 10 годин після народження мати бере з собою молоде потомство на воду, і через два місяці пташенята приступають до самостійного життя. В умовах дикої природи тривалість життя крижні становить від 15 до 20 років. В неволі птахи можуть прожити до 25 і більше років.

Back to Top