Особливості та середовище птиці крачка

Крячки є близькими родичами чайок, але за розмірами в деяких випадках бувають трохи дрібніше цих птахів. Зазвичай, величина пернатих коливається в межах від 20 до 56 див.

Тіло птахів тонка і витягнуте, спина слабо зігнута; крила досить довгі; хвіст вилоподібний з глибоким вирізом. Як видно на фото крячки, зовнішність пернатих характеризується прямим, довгим, гострим дзьобом і невеликими лапками, на яких є плавальні перетинки. Окрас світлий, на голові – шапочка з чорних пір’їн; черево біле; оперення від чола поширюється до ніздрів.

По всьому світу, від Арктики до Антарктиди, широко поширене 36 видів крячків, а 12 з них мешкають в теплих країнах, виключно в тропічних широтах.

Чорна крачка, поширена в Центральній і Південній Європі, має розмір близько 25 див. Свою назву пташка отримала за чорну забарвлення дзьоба, а також аналогічний колір голови, грудей і живота під час шлюбного періоду. Верхня частина оперення її пофарбована в сірий колір.

На фото птах крачка чорна

Цікаву забарвлення має крачка білокрила. Неважко здогадатися по назві, що пташка має крилами білого кольору. Вірніше, в такі тони пофарбована тільки задня частина крила, зверху лише світла смужка, а знизу темна. Однак, взимку у птиці біліє лоб і черево.

На фото крачка білокрила

Арктичні крячки, яких іменують також полярними, мають практично повністю біле забарвлення, за винятком чорної шапочки на голові, а також світло-сірих пір’я на грудях і крилах, що зовні нагадує мантію.

Ця різновид, на відміну від своїх родичів, що обживає території з самим суворим кліматом, і поширена на Чукотці, в Гренландії, в Скандинавії, на півночі Канади, на Алясці.

На фото арктична крачка

Дивіться також:  Турако птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці турако

Зазвичай крячки оселяються по берегах і обмілинам прісних водойм та морів, обживаючи мулисті і піщані коси і острівці. Серед різновидів цих птахів, відомою і поширеною є річкова крачка.

Ці птахи зазвичай декілька більше своїх родичів; мають дзьоб розміром з голову; оперення попелясто-сіре зверху, трохи світліші знизу. Пір’я на лобі змінюють колір: влітку зверху чорні, взимку помітно біліють; спостерігаються чорні та білі плями на потилиці; дзьоб червоний, на кінці чорний; ноги червоні.

Таких крилатих істот можна зустріти не тільки по берегах прісних водойм і річок, але і на морському узбережжі. Поширені пернаті від полярного кола до Середземномор’я.

На фото річкові крячки

Влаштовують гнізда на численних островах Атлантики, на території Американського континенту до Техасу та Флориди, взимку переміщуються південь; в Азії зустрічаються до Кашміру. Всі види крячків належать до сімейства крачковых.

Характер і спосіб життя птиці крячки

Один з видів таких птахів: малі крячки, знаходиться під загрозою зникнення. Причинами такого тяжкого становища стала нестача місць, придатних для гніздування і часте затоплення гніздування паводками вод.

Окремі види цих птахів по праву заслужили титул чемпіонів по тривалих подорожей. Яскравим прикладом тому може послужити переліт полярної крячки, яка щороку долає відстань приблизно дорівнює двадцяти тисячам кілометрів.

На фото мала крачка

Всі різновиди цих пернатих прекрасно літають. Але полярні крячки здійснюють самі довгі перельоти. Птахи щороку проробляють вражаюча подорож з одного кінця світу на інший, вирушаючи на зимівлю в Антарктиду, а навесні повертаючись назад на північ в Арктику.

Основну частину свого життя крячки проводять саме в польотах. Але маючи перетинчасті лапки, вони зовсім не є хорошими плавцями. Саме тому в період тривалих подорожей під час відпочинку полярна крачка не приземляється на воду, а намагається відшукати який-небудь підходящий плаваючий предмет.

Дивіться також:  Авдотка птах. Середовище існування та спосіб життя лежня

В один з не таких давніх періодів пір’я цієї птиці активно використовувалися в якості декоративних елементів для дамських капелюшків, саме тому нещасні пернаті безвинно гинули у великих кількостях від рук мисливців, спраглих наживи. Але в даний час мода на пір’я неактуальна, а популяція полярний крячок відновилася і знаходиться в стабільному стані.

На фото крачка інка

У повітрі крячки відчувають себе справжніми асами польотів, з величезною силою, різко махаючи крилами, вони рухаються легко, швидко і з високою маневреністю. Крячки, тріпочучи крилами, здатні зависати деякий час на одному місці, але ширяють польотів у цих майстрів повітряного руху практично не спостерігається.

Це дуже активні, невгамовні і гучномовні птиці, видаючи звуки вони кричать: «кік-кік» або «кіїк». Вони відважні, і в разі виникнення загрози сміливо кидаються в бій на атаку противника, завдаючи ворогові дзьобом цілком відчутні удари. Відомі випадки, коли необережні і самовпевнені люди отримували від цих птахів досить серйозні травми.

Здатність птахів за себе постояти часто служить приводом для інших пернатих селитися поблизу їхніх колоній, щоб відчувати себе в безпеці. А гучні несамовиті крики крячків здатні відлякати навіть найбайдужіших ворогів.

Харчування крячки

Оселяється по берегах водойм, крячки харчуються рибою, ракоподібними, молюсками й іншими тваринами водного середовища, що становить основну частину їх раціону.

Свій «хліб» вони добувають, піднімаючись над водною гладдю приблизно на висоту 10-12 м, виглядаючи зверху свою здобич. А помітивши відповідну мету кидаються за неї зверху вниз, пікіруючи з невеликої висоти.

Занурюючись у воду на незначну глибину, крачка вистачає свою жертву і тут же з’їдає її. Хоча і плавають птахи погано, проте, чудово пірнають, але неглибоко.

Дивіться також:  Півень птах. Спосіб життя і середовище проживання півня

В період гніздування птахи не настільки притязательна в харчуванні, і цілком здатні задовольнятися дрібною рибкою і мальками, водяними комахами, а також їх личинками, яких виловлюють також під час польотів. В даний період В їх раціоні може з’явитися, не зовсім властива цим пернатим, рослинна їжа, наприклад, різноманітні ягоди.

Розмноження та тривалість життя крячки

Ці крилаті істоти гніздяться колоніями, які, як правило, бувають дуже великими, галасливими і густонаселеними. Однак, у кожної сімейної пари крячків існує, що належить тільки їм, територія, яку вони ревно й активно охороняють від стороннього вторгнення, як родичів, так і інших непрошених гостей, піднімаючи в разі небезпеки несамовитий крик і атакую ворога, пікіруючи зверху.

Гнізда крячків влаштовані досить примітивно. Буває, що й зовсім пернаті обходяться без гнізда, просто влаштувавшись в зручному місці: на деревах, у кущах, навіть на землі, де їм зручно відкладати яйця, яких звичайно буває не більше трьох штук. Болотяні крячки влаштовують гнізда прямо на воді, споруджуючи їх із рослин.

На фото пташеня крячки в гнізді

Пташенят зазвичай висиджують обоє батьків. А дитинчата, від народження володіють маскувальною забарвленням, з’являються на світ настільки життєздатним, що через пару днів вже з успіхом демонструють батькам швидкість пересування, починаючи бігати, а через три тижні вільно літають.

Пташенята деяких видів крячків часто вмирають, не доживаючи до періоду зрілості. В інших смертність незначна, а чисельність популяції стабільна, хоча самки здатні відкладати не більше одного яйця. Птах крачка проживає досить довге життя. Часто вік цих пернатих триває до 25 і більше років.

Back to Top