На фото птицю кобчика часто плутають із соколом, і дійсно, пернаті неймовірно схожі. Відмінність між ними помітно лише коли вони поруч – куприк значно дрібніше, ніж сокіл, хоча, з наукової точки зору він відноситься саме до роду соколов.

Так само, кобчиков часто плутають з пустельгою та іншими не дуже великими хижими пернатими, однак, як правило, це роблять люди жодного разу не бачили цих мініатюрних соколів, яких можна зустріти практично скрізь, від Європи до Далекого Сходу, де мешкає підвид цих птахів – амурський кібчик, відрізняється від основного виду лише забарвленням.

Особливості та середовище птиці кібчик

При описі птиці кобчика, його часто порівнюють з пустельгою. Дійсно, багато в чому вони схожі, але кобчики більш мініатюрні і володіють меншим розмахом крил і їх меншою шириною.

Розміри птахів всього лише 27-34 см в довжину при вазі від 135 до 200 грам. Довжина крила кобчика коливається в межах 24 – 35 см, а розмах сягає від 60 до 75 див.

Хоча, кібчикхижий птах, у нього дуже слабкий і короткий дзьоб, що є відмінною особливістю цього мініатюрного сокола, як і його забарвлення. Самці у кобчиков – темно-сизі, практично чорні, при цьому з теракотово-червоним черевцем, штанцями і подхвостья.

Дуже яскраві і красиві птахи, в чомусь виробляють трохи моторошне і містичне враження. Ймовірно, саме тому, кобчиков любили приручати язичницькі жерці.

Самочки не настільки щедро прикрашені природою, вони охристі, рудуваті, коричневі, з плямами на спині, хвості та крилах і чорними «вусиками» біля дзьоба. Кігті у обох статей білуваті або бурі.

Амурський підвид має більш світлими відтінками і прикрашений красивими білими щічками з м’яких пір’я. Що ж стосується місця проживання, то жити ці птахи воліють у лісостепах, і на околицях високогір’їв, звідки відкривається простір для польотів і видобутку їжі.

Дивіться також:  Рожевий какаду папуга. Спосіб життя і середовище проживання рожевого какаду

Характер і спосіб життя птиці кібчик

Мініатюрний сокіл кібець веде перелітний спосіб життя, причому прилітають на місце гніздування і відлітають на зимівлю ці пернаті зграями, хоча для соколов стайня перельоти і не характерні.

Гніздяться кобчики від Західної Європи до Амура, а відлітають зимувати в Африку і на південь Азії. Прилітають птахи в кінці квітня, на початку травня, а відлітаю досить рано – у вересні.

Гніздо кобчика цікавить мало, як вдома ці птахи воліють використовувати покинуті старі гнізда інших птахів, охоче селяться у дуплах і навіть в норах, наприклад, що залишилися від ластівок.

Маленькі соколи – птахи денні, їх активність починається зі сходом сонця і закінчується з настанням сутінків. Пернаті живуть колоніями, що так само не характерно для соколов, а в ідеально підходить їм місці, колонії можуть об’єднувати кілька зграй і досягати кількості понад сотні пар птахів.

Хоча, кобчики і самі соціальні із усіх соколиних, особливо до родичів, партнерів і тим більше гнізда, вони не прив’язані. Тому зловити і приручити кобчика можна практично в будь-який час, не намагаючись знайти молодого пташеня.

Проте, не рекомендується намагатися приручити самця в період висиджування його самкою яєць, оскільки почуття відповідальності у кобчиков дуже розвинене.

В цілому, ці пернаті мають досить поступливим характером, але дуже люблять літати. В давні часи це питання вирішувалося підрізанням крил. Однак, досить багато прикладів, коли люди піднімали поранену птицю, виходжували і випускали, а кібець повертався, при чому з видобутком.

Харчування птиці кібчик

Кібецьптах, що віддає перевагу в харчуванні «чистий протеїн». Тобто, полюють маленькі соколи на бабок, жуків, інших великих комах. У районах свого зимовища, в Африці, пернаті ганяються за сараною.

Дивіться також:  Гагарка птах. Спосіб життя і середовище проживання гагарки

На фото самка кобчика

Однак, при відсутності комах, кобчики оперативно перемикають свою увагу на дрібних гризунів – миші стають їх тимчасової основою раціону, але, так само, пернаті цілком здатні перекусити ящірками або не дуже великими зміями. Не чужа їм і полювання на дрібних птахів, таких, як горобці.

Шкода від птиці кобчика для фермерських посівів не просто відсутній, а скоріше навпаки, таке сусідство йде на користь урожаю. Маленькі соколи не тільки знищать жуків і сарану, але і не допустить на свою територію птахів, здатних склювати посіви.

При вмісті в неволі, кобчиков годують так само, як і інших, більш великих хижих птахів. В принципі, ці мініатюрні соколи при домашньому утриманні демонструють всеїдність і готовність до різноманітності раціону.

Куприк в польоті

Зрозуміло, клювати зерна вони ніколи не стануть, але ось шматок свинячої печінки або ж філе курочки проковтнуть з великим задоволенням. Відомі випадки, коли птахи з апетитом наминали ковбасу і навіть піцу, але такий раціон для сокола шкідливий і скоротить термін його життя, зіпсувавши травлення.

Розмноження та тривалість життя птиці кібчик

Злучатися кобчики починають відразу ж, тільки прилетівши на гніздів’я. Тому, вже в травні, самочка починає висиджувати пташенят. У кладці зазвичай буває від 3 до 6 яєць, а сам процес насиджування триває від 25 до 28 днів.

При цьому самочка не покидає кладку, все це час дбає про неї самець. Саме в період висиджування потомства, при полюванні птахи видають крики і можна почути голос кобчика.

Пташенята вирушають в перший політ на початку липня, а до середини серпня вже повністю опановують і мистецтвом польоту, і майстерністю мисливця. Коли приходить час відльоту в теплі місця на зимовище, маленькі соколята вже повністю самостійні і полноправны в зграї.

Дивіться також:  Фавероль курка. Опис, особливості, догляд і ціна породи фавероль

На фото пташенята кобчика

Живуть кобчики від 12 до 16 років, при утриманні в неволі можуть прожити і довше. Наприклад, в Африці досить часто приручають декількох пернатих щосезону, в результаті отримуючи власну зграю, яка не відлітає і оберігає посіви від нашестя сарани, полівок і дрібних птахів. Живуть такі «домашні» кобчики близько 18 років.

На завершення потрібно відзначити, що ці пернаті всесвітньо визнані рідкісним видом і мають статус NT, тобто близький до загрозливого. Внесений у додаток до Червоної книги в нашій країні, і так само, заборонений до мисливського відстрілу законодавством.

Back to Top