Опис і особливості казуара

Казуар — не літаючий птах, великих розмірів, що представляє загін казуар, єдина у своєму роді. Птах може бути агресивною, її поведінка непередбачувана.

Ця птиця загону казуар живе у вологих лісах Австралії і Нової Гвінеї. З індонезійського прислівники казуар означає «рогата голова». Казуари представляють підклас птахів, що включає всі види страусів і наземних, рідкісних птахів — ківі і моа.

Види казуарів — оранжевошейний і шоломоносний казуар, а також мурук. Четверта різновид не розглядається, із-за схожості з муруком. Безліч підвидів — не менше 23 різновидів казуара.

Але сприймати відмінності занадто серйозно не варто, етапи розвитку казуар ще не достатньо вивчені. Та й в будь-якій популяції є виключні екземпляри, здатні сплутати карти дослідникам.

Казуар вкрай небезпечне створення — одним ударом ноги здатне покалічити або вбити людину. Прихована пружина уповільненої дії — несподівана зустріч в чагарнику з казуаром може обернутися бідою. Особливо небезпечний і безстрашний поранений і загнаний казуар.

Найчастіше працівникам зоопарків потрапляє від казуар. В Австралії деякі національні парки, були закриті для відвідування, саме через казуар. Фото з ними зробити не вийде.

Страждали від нападів (або швидше захисного рефлексу) страшних птахів ще перші колонізатори материка. Птах казуар досягає висоти 1,5 метрів або вище, і ваги до 60 кг

Після страусів вважаються найбільш великими птахами. Всі види без винятку носять на голові своєрідний виріст — «шолом», що складається з ороговілого речовини з губчастим будовою.

Призначення «шолома» спірне питання. Імовірно призначення полягає в бойовій і захисної функції виросту або використанні при розгрібанні листя і ґрунту в пошуках їжі, хоча останнім оспорюється.

Дивіться також:  Рожева чайка. Спосіб життя і середовище проживання рожевої чайки

Голова і шия не оперені. На голові розташовані цікаві сережки — визначають вид казуара. Шлемоносний носить дві, оранжевошейний одну, у мурука їх немає.

Колір майже чорний, як у страуса. Казуар має більш м’яке і еластичне оперення, ніж у інших птахів. Линька відбувається щорічно. Красиві і довгі пір’я використовуються місцевими племенами в якості прикраси. На головних пальцях крил є примітивний кіготь — спадщина предків.

Самки більші за самців, з яскравим забарвленням і шоломами. Молодь поки коричнева, без яскравих фарб і великих виростів, різко відрізняється від дорослих особин. Ноги у казуар сильні, з трехпалыми грубими ступнями, оснащеними довгим двенадцатисантиметровым кігтем.

Несучи смертоносну функцію, кіготь здатний розсікти грудну клітку. Казуар бігає зі швидкістю 50 км/год, навіть через зарості, по пересіченій місцевості, стрибає на висоту свого росту і чудово плаває. Не птах, а бойова машина.

Веде потайний спосіб життя, ховаючись у гущавині лісу. Людині намагається не потрапляти. А людині не рекомендується потрапляти йому. Більш активний вночі, пік припадає на вечір і ранок, вдень відпочиває. В основному зайнятий пошуком їжі, подорожуючи по зробленим проходами в чагарнику.

Нападає вкрай рідко, в основному захищається. Перед атакою починає несамовито тремтіти, розпушує пір’я і схиляє голову до землі. Після слід миттєвий удар, переважно обома лапами.

Гострі кігті наносять важкі травми жертві, нерідко гине після звірячої атаки. Тому ворогів у казуара чомусь немає. Дикі собаки наважуються нападати тільки на молодь, і то по-тихому.

Незважаючи на грізний характер живиться казуар в основному рослинною їжею. Хоча не відмовиться від змії або жаби і будь-якого комахи. Для кращого перетравлення птахи ковтають дрібні камені так роблять багато птиці.

Дивіться також:  Водоплавні птахи. Опис, назви й особливості водоплавних птахів

Води п’ють багато, і селяться ближче до джерел вологи. Харчуючись різними плодами, і залишаючи послід з їх насінням, де тільки можна, казуари роблять велику послугу всій екосистемі.

Середовище проживання казуара

Переважно живуть у Новій Гвінеї та Австралії. Також зустрічаються на найближчих до великої землі островах. При цьому різні види казуарів намагаються не зустрічатися, селясь на різних висотах.

Історія розвитку казуар налічує мільйони років, і стільки ж вони живуть на цих землях. Але шлемоносний казуара вже витіснили звідусіль, крім маленького півострова Кейп-Йорк.

Вирубка споконвічних місць проживання змушує виходити їх на відкритий простір, що не рідко призводить в втрат з обох сторін. Ліс вікова обитель казуарів, в густих заростях чагарнику, відчувають себе в безпеці. Вільна птиця казуар. Фото зроблено у природних умовах проживання.

Місцеве населення споконвіку полювало на них заради смачного м’яса і красивого оперення. Вони навіть служили активним предметом торгівлі вже протягом п’ятисот років. Одного казуара можна було обміняти на сім свиней!

Швидше за все, саме таким чином птах потрапила на навколишні острови. На даний момент він знаходиться під загрозою зникнення — чисельність сягає не більше десяти тисяч особин.

Розмноження та тривалість життя казуара

Точних спостережень на цей рахунок небагато. Відомо що самець займає певну територію і чекає самки. При появі потенційної партнерки намагається справити яскраве враження, роздуваючи пір’я, напружуючи шию і видаючи глухі, невиразні звуки. Після спарювання, самець будує гніздо, самка відкладає туди до 8 яєць, вагою по півкіло кожне, зеленуватого або блакитного кольору.

Самки не висиджують яйця і не виховують потомство, це робить самець. Самка йде до іншого самця паруватися, і відкласти кладку. І так кілька разів. Висиджування яєць припадає на період з середини літа до середини осені, але бувають і винятки. Через два місяці з’являються смугасті пташенята, кремового окрасу.

Дивіться також:  Ополовник птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці ополовник

Будучи здатними бігати майже відразу після звільнення з шкаралупи, пташенята всюди слідують за своїм батьком протягом 9 місяців. За цей час повністю змінюється оперення до абсолютно темного кольору.

Починає прорізатися «шолом». До другого року птиці вже стають дорослими особинами, до третього року вже готові до спаровування. Тривалість життя в природі становить близько двадцяти років, в неволі в два рази більше. Поки довгий термін життя дозволяє популяції продовжувати існування.

Розведення казуарів в неволі

На їх батьківщині в цьому проблем немає — клімат їм чудово підходить, він їх рідний. А ось розведення казуар і страусів в північних країнах, дещо ускладнено холодними зимами. Взимку вони повинні знаходиться в теплих пташниках, з плюсовою температурою, і не занадто високою вологістю.

Літній вигул повинен бути достатньо просторим, бажано з водоймою, щоб вони могли скупатися — казуари дуже люблять воду. Необхідно зробити правильне огорожу, можна з сітки — рабиці, головне щоб осередок не була занадто великою. В іншому випадку казуар засунувши в неї голову, може задихнутися або зламати шию.

Не рекомендується годувати птахів прямо з землі — для цього облаштовуються спеціальні годівниці, підвішені вище, але на доступному рівні. Корм не повинен бути занадто великим або дрібним. Для цих птахів виробляють спеціальні корми, з урахуванням всіх нюансів їх травлення.

Back to Top