Опис і особливості горобиного сича

Представник світу пернатих сич, сова порівняно невеликих розмірів. Але в природі існують горобині сичі, по зовнішньому види і будовою нагадують ще більш зменшені копії своїх родичів.

Розмір таких членів сімейства совиних, навіть у самок, які бувають звичайно крупніше чоловічих особин, не перевищує 20 см. А в більшості випадків величина описуваних пернатих і того менше. Вага сича, як правило, становить близько 80 грам. А зростанням пташка з горобця. Гордість усіх пернатих – крила у створення мініатюрного мають розмах всього 35 см або трохи більше.

Голова його має округлу форму. Причому таку прикрасу, як совині «вушка», службовці для залучення осіб протилежної статі і не вловлюють звуки, на голові горобиних сичів відсутні.

Пір’я лицьовій частині мають сірий фон, вкритий дрібними коричневими плямами. Як все сови, такі істоти здатні похвалитися вражаючими, що мають райдужну оболонку насиченого жовтого кольору, великими очима.

Виразність їх підкреслюють, розташовані над ними, білі брови і кільця навколо очей, коричневого і світлого кольорів. На гостроту зору подібна краса мало впливає, адже головне для представників совиного роду – тонкий слух, який служить основним засобом для сприйняття навколишньої реальності.

Горобиний сич має жовтим дзьобом. Лапи його густо вкриті волохатими пір’ям і закінчуються загнутими, міцними і великими кігтями. Такі птахи бувають сірувато-бурими або просто сірими, в окремих випадках темно-коричневими з дрібними світлими відмітинами.

На фото горобиний сич

На стернових перах крил помітний білий малюнок. Знизу пір’я набагато світліше, позначені смугами бурого кольору. На грудях помітно темна пляма з дрібними білими вкрапленнями. Хвіст зазвичай коричневий або сірий з п’ятьма світлими поздовжніми лініями.

Дивіться також:  Тукан птах. Спосіб життя і середовище проживання тукана

Пернаті вважаються рідкістю. Проте, точну чисельність їх важко визначити із-за прихованого способу життя горобиного сича. Червона книга передбачає заходи щодо охорони цих птахів, відстріл яких заборонений в Росії законодавчо.

Відомі представники сімейства совиних і більше карликових розмірів. До такого відноситься горобиний сич гном. Дорослі особини таких птахів мають тіло завдовжки близько 15 см, володіючи при цьому масою не більше 60 грамів, а величина їх крила менше дециметра.

Спосіб життя і середовище проживання горобиного сича

Це жителі виключно європейського та азіатського континентів, що мешкають на Піренеях, на півночі Італії, в Сербії, в Монголії та на прилеглих до неї, в тому числі і гірських територіях. Таких пернатих можна зустріти в холодній Скандинавії, але тільки не в області Крайньої Півночі. Сичик гном є мешканцем Нового світу, зустрічаючись в Каліфорнії, в Мексиці і Панамі, а також на території інших країн та прилеглих областей цього континенту.

Горобині сичі на вітчизняних теренах поширені на досить великій території: від європейської часто до східних околиць, але не північніше полярного кола. Зазвичай птахи не залишають насиджених місць, не маючи схильності до далеких подорожей і перельотів. Але в суворі зими прагнуть перебратися на південь у пошуках тепла.

Як все сови, горобині сичі прагнуть обживати глухі лісові хащі з високими, у тому числі хвойними, деревами. Але на відміну від своїх великих родичів, ці створення, хоч і воліють дня глуху ніч, при похмурій погоді можуть полювати на світанку або в ранні ранкові години.

Оригінальний зовнішній вигляд і мініатюрні розміри пернатого стають причиною бажання багатьох любителів птахів триматися їх в домашніх умовах, але горобиний сич, звиклий до просторах дикої природи, мало пристосований до існування в неволі.

Дивіться також:  Юрок птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці юрок

І це породжує чимало проблем і труднощів. Вихованці доводять господарів надмірною активністю і безглуздою поведінкою. Характер сычиков не назвеш поступливим. До того ж птахи схильні до хвороб і погано переносять вміст у клітині. Найкраще для них підходить спеціально обладнаний вольєр.

Купити горобиного сича зовсім нелегко, тому що в розплідниках їх практично не розводять з-за труднощів змісту. З мініатюрних сов в якості вихованців краще утримувати мохноногого сича або сплюшку.

Ціна горобиного сича досить висока через рідкості птиці. А при неправильному догляді і харчуванні, пернаті вмирають вкрай швидко, і неможливо вжити заходів, щоб протистояти хворобам з-за стрімкого обміну речовин в організмі птиці.

Харчування горобиного сича

У природі мисливські ділянки горобиних сичів відрізняються значними розмірами і часто займають територію до 4 км2. Невеликого розміру пернаті, хоча і є хижаками, не мають можливості в якості об’єкта полювання вибирати для себе велику здобич.

Їх жертвами можуть стати маленькі птахи, різного роду гризуни: щури, хом’яки, полівки, миші, лемінги. Але, мабуть, будучи гурманами, горобині сичі часто з’їдають у своїй видобутку тільки голову, ласуючи очима і мозком, при цьому кидаючи гнити решту частини.

У зимові місяці мініатюрні сови воліють використовувати заздалегідь заготовлені запаси. Звичайною їжею пташенят цих крилатих створінь виявляються тільки комахи. Але малюки здатні проявити значну спритність, хапаючи їх прямо на льоту.

При домашньому утриманні горобиного сича, можливо використовувати в якості кормів овочі і фрукти, а також різноманітні насіння рослин і крупи. Але в кожному конкретному випадку краще заздалегідь порадитися з ветеринаром. Однак, найкращим делікатесом для сычиков є, тільки що забиті, горобці та інші схожі маленькі птахи.

Дивіться також:  Малий пінгвін. Спосіб життя і середовище проживання малого пінгвіна

Розмноження та тривалість життя горобиного сича

Ці птахи моногамні, а створювані ними подружні пари не руйнуються багато років. З кінця зими для сычиков починається сезон шлюбних ігор, під час яких холостяки намагаються підібрати для себе підходящу партію.

При цьому кавалери намагаються вразити своїх обраниць гарним співом. В якості арени такого подання зазвичай вибирається місце неподалік від передбачуваного гнізда. Час виконання музичних номерів, тривають без перерви по кілька годин, настає з приходом сутінків, а в похмуру погоду продовжуючись і вдень.

Крик горобиного сича не такий глухий, як у сови, а по тону трохи нагадує горобине цвірінькання з пришепетыванием, схожим на свист, чутний на відстані в кілька кілометрів.

Шлюбний період триває аж до травневих днів. А в середині квітня токування птахів тільки в самому розпалі. Вибираючи місце гніздування, самці часто використовують старі гнізда.

Вони сильно прив’язуються до своєї території, намагаючись не залишати її протягом кількох років. Якщо самці сподобалися пропозиції дружина з приводу житла майбутніх пташенят, то вони разом обладнують гніздо і приводять його в порядок.

Далі відкладається кілька (зазвичай менше 7 штук) білих яєць невеликого розміру, з яких незабаром вилуплюється майбутнє зростаюче потомство. У період виведення та вирощування пташенят самець приносить корм своєму сімейству кожні дві години.

В диких умовах подібні представники світу пернатих здатні прожити низку років, при цьому володіючи відмінним здоров’ям. Але часто трапляється, що зовсім юні особини гинуть ще в дитинстві. І навіть турботи матері не здатні захистити їх від ряду хвороб, наслідки яких виявляються для них фатальними.

Back to Top