Хто добре вчився у школі, напевно пам’ятає важко піддається вивченню уривок з «Пісні про буревісника» Максима Горького. Але саме завдяки цьому нетлінному твору у багатьох склалося уявлення про цієї гордої птиці.

Хоча серед буревісників, яких налічується 66 видів, є один, який ніяк не підходить під цей опис, і все із-за образливого назви – дурнику.

Особливості та середовище птиці глупиш

Своє невтішне прізвисько птах глупиш отримала завдяки своїй поведінці: вона зовсім не боїться людей. Часто у відкритому морі глупыши супроводжують кораблі, то обганяючи, то відстаючи, щоб перепочити на воді.

Таких птахів в англомовних країнах так і називають — ship-followers (наступні за кораблем). На відміну від чайок, глупыши не відпочивають на судні, оскільки їм важко злітати з твердої поверхні.

Існує два види глупишей, що відрізняються тільки ареалом проживання. Звичайні глупыши (Fulmarus glacіalіs) поширені в північних акваторіях Атлантичного і Тихого океанів, сріблясті або антарктичні глупыши (Fulmarus glacialoides) мешкають на узбережжі Антарктиди і найближчих до неї островах.

Забарвлення у глупишей буває двох видів: світла і темна. При світлому варіанті оперення голови, шиї та черева – біле, а крила, спина і хвіст – попелясте.

Темні глупыши пофарбовані в сіро-бурий колір, плавно темнеющий на кінцях крил. За зовнішнім виглядом глупыши майже не відрізняються від сріблястих чайок у польоті їх часто плутають.

Як у всіх трубконосых, ніздрі дурника являють собою ороговілі трубочки, через які птах позбавляється від зайвої солі в організмі, наявність якої характерне для всіх морських пернатих.

Дзьоб товщі і коротше, ніж у чайок, зазвичай жовтого кольору. Ніжки короткі, з перетинками на лапах, за кольором можуть бути і жовто-оливкові, і блідо-блакитні. Голова середніх розмірів, і за формою чимось нагадує бичачу.

Дивіться також:  Перепел птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці переспівав

У порівняння все з тими ж чайками, тулуб дурника більш щільне. Розмах крил може досягати 1,2 м, при довжині птиці 43-50 см і вазі 600-800 р. Політ дурника відрізняється плавністю рухів, довгим ширянням і нечастими змахами крил. Злітають глупыши зазвичай з води, і видовище це нагадує літак, який розганяється на злітній смузі і потім набирає висоту.

Характер і спосіб життя птиці глупиш

Глупиш – сама звичайна морська кочівна птах, він відрізняється від інших собі подібних дивовижною довірливістю і необережністю щодо людини. Ці птахи активні в будь-який час доби, зазвичай тримаються у відкритому морі, або в польоті, або на воді у пошуках їжі.

У безвітря глупыши люблять літати низько над поверхнею, майже торкаючись крилами водної гладі. В період гніздування птахи глупыши мешкають на узбережжі, селяться в скелях незліченними колоніями, часто пліч-о-пліч з чайками і чистиковыми.

Харчування дурника

Чим може харчуватися морська перелітний птах? Звичайно, рибою, кальмарами, крілем та дрібними молюсками. При нагоді, дурнику не гребує і падаллю.

Численні зграї цих птахів слідують за рибальськими суднами, харчуючись покидьками їх промислу. Дурнику тримається на воді досить високо, подібно чайці. При вигляді здобичі він не пірнає, а різко занурює голову у воду, блискавично хапаючи рибу або рачка.

Розмноження та тривалість життя дурника

Глупыши відрізняються своєю моногамністю, одного разу створена пара не розпадається на протязі багатьох років. Для залучення обраниці самець дурника високо тримаючись на воді, часто ляскає крилами і голосно гогоче, широко розкривши дзьоб. Знаком згоди є тихе кудкудакання у відповідь і характерні удари дзьобом по тілу.

Дивіться також:  Щур птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці щур

Для пристрою гнізда глупыши вибирають затишні, не обдуваються вітром тріщини або неглибокі ямки на каменях, оброслі невисокими кущами. Підстилкою служить суха трава.

Глупыши створюють моногамні пари

Самка дурника відкладає на початку травня всього одне єдине, але досить велике яйце, біле, іноді з бурими цяточками. Насиджують свій скарб обоє батьків по черзі, на гнізді залишаються до 9 днів, поки другий глупиш харчується в море в радіусі до 40 км від своєї колонії.

Якщо потривожити північного дурника під час гніздування, він випускає в недруга струмінь смердючого шлункового жиру, відбиваючи тим самим бажання до подальшого знайомства.

Ця смердюча субстанція, якій глупыши плюються в недоброзичливців, потрапляючи на пір’я іншої птиці, твердне і може призвести навіть до її загибелі. Самі ж глупыши можуть швидко очистити оперення і не страждають від цього.

На фото гніздо птаха глупиш

Шлункова рідина використовується буревісниками не тільки в захисних цілях, багата ненасиченими жирними кислотами, вона необхідна птахам під час тривалих перельотів та під час вигодовування підростаючого покоління.

Довгоочікуваний пташеня з’являється на світ через 50-55 днів насиджування. Його тільце покрите сіро-білим щільним пухом. Наступні 12-15 днів один батько залишається з пташеням, зігріваючи і оберігаючи його. Далі маленький глупиш залишається один, а його батьки невпинно майорять над морем у пошуках поживи для свого швидко зростаючого дитини.

Часто глупыши піддаються нападкам з боку фрегатів, які також вигодовують потомство в цей період. Вони атакують глупишей і відбирають видобуток, призначену для їх єдиного пташеня.

На фото пташеня дурника

Юний глупиш пробує літати у віці 6 тижнів, а ось статевої зрілості досягає нешвидко – через 9-12 років. Живуть ці морські птахи досить довго – до 50 років.

Дивіться також:  Фрегат птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці фрегат

Дивлячись на фото глупишей, впевнено ширяють над темними водами Арктики, розумієш, що ці звичайні птахи зі смішною назвою – невід’ємна частина цих суворих північних широт.

Back to Top