На фото птах турпан звичайний

Селезні в шлюбний період виділяються яскраво-помаранчевим надклювьем. Описуваний вид диких качок досить поширений на території Росії, хоча чисельність популяції пернатих постійно скорочується.

Горбоносий турпан відрізняється від своїх родичів наявністю на дзьобі чорного рогового наросту. Гніздування таких птахів можливо виявити в тайзі і лісотундрі на трав’янистих болотах і озерах.

На фото горбоносий турпан

Пернаті живуть на схід від річки Єнісей в горах, проводячи зимівлю в морів Далекого Сходу. Ареал чорного турпана має протяжність від Скандинавського півострова до ріки Хатанги.

На фото птах турпан чорний

Пестроносый турпан будує гнізда на території Північноамериканського континенту, вирушаючи на зимівлю до вод Тихого і Атлантичного океану. Часто ці птахи здійснюють дальні перельоти, досягаючи берегів Шотландії та Норвегії.

Цей підвид серед своїх родичів не відрізняється великими розмірами, досягаючи довжини не більше 50 см, а маси тіла не перевищує зазвичай 1,2 кг. Існуюче найменування птахи отримали за строкату забарвлення дзьоба, що складається з червоного, білого та чорного кольорів.

На фото пестроносый турпан

Характер і спосіб життя птиці турпан

Качка турпан – водоплавна птиця і перелітний. Пернаті воліють обживати береги невеликих водойм і острови, багаті заростями густої трави. На зимівлю ж відправляються до берегів Каспійського, Чорного та інші морів, розташованих південніше їх звичайного середовища проживання.

У такі періоди в прибережних водах на мілководді дикі качки утворюють зграї, збираючись у далекі подорожі, під час яких воліють робити зупинки на прісних озерах. Зграї турпанов можуть представляти із себе невеликі групи, але також часто пернаті істоти здійснюють тривалі подорожі поодинокими парами.

Дивіться також:  Птахи Підмосковя. Назви, опису та особливості птахів Підмосковя
Back to Top