Його середній денний раціон в природі – до 50000 комах. У вологу погоду перевага віддається термітів, а на суху — мурашкам. Крім них може харчуватися личинками сарани, жуків, іноді поїдає гриби і ягоди, а в посушливу погоду викопує соковиті плоди. У зоопарках африканський трубкозуб живиться яйцями, молоком, не відмовляється від каш з вітамінами і мінералами та м’яса.

Характер трубкозуба

Земляні поросята дуже полохливі й обережні, незважаючи на свій страхітливий вигляд і чималі розміри. Все, що вони можуть при нападі ворогів, – мукати і відбиватися лапами і хвостом, лежачи на спині, або бігти в своє укриття.

Дрібних тварин трубкозуби не бояться, а від пітонів, львів, гиеновых собак, гепардів і, на жаль, людей, що ховаються, миттєво закопуючи в землю. Здобиччю хижаків часто стають молоді трубкозубчики, не встигли засвоїти «уроки» безпеки життєдіяльності.

У денний час повільні і незграбні тварини пасивні: гріються на сонечку або сплять в нірках. Основна активність пробуджується після заходу сонця, вночі. Завдяки прекрасному слуху і нюху, вони проходять в пошуках їжі по кілька десятків кілометрів і знаходять їжу.

При цьому їх п’ятачок безперервно сопе і обстежує землю. На відміну від інших ссавців нюховий відділ тварини – це цілий лабіринт в його рильце. Зір у звірків слабке, вони не розрізняють кольорів.

Живуть поодинці, але там, де багато корму, ділянка зритий норами з ходами сполучення для проживання цілих колоній. Територія масового розселення становить приблизно 5 кв. км.

Розмноження та тривалість життя

Дивіться також:  Димчастий леопард. Спосіб життя і середовище проживання димчастого леопарда
Back to Top