Виростивши потомство, степові птахи відлітають на південь. Більшість мігрують в Африку. В Росію повертаються ранньою весною, як тільки з’являються прогалини. Тут-то і починаються шлюбні ігри.

Харчування степового луня

Степовий лунь – хижак. З пристрастю до м’яса пов’язані відхилення птиці від звичного середовища проживання. Пернате може забратися в ліс або на болота, якщо там більше гризунів. Вони – основа кормової бази луня.

Якщо розбиратися ніж зокрема живиться степовий лунь, згадуються полівки, піщанки, тушканчики. Всі вони є шкідниками сільськогосподарських угідь. Виходить, лунь – помічник фермерів.

Полює герой статті днем. Дрібну здобич простіше вивідати в полях при світлі сонця. Іноді замість гризунів хижак ловить ящірок. Нальоту лунь здатний схопити дрібних пташок. Так і насичується.

Побачивши здобич, степовий лунь стрімко пікіруючи, витягаючи лапи вперед. Ними птах хапає жертву в траві. Лапи у героя статті довгі. Це допомагає добути їжу навіть у високій рослинності. Перед землею лунь розпускає хвіст. Їм хижак гальмує після швидкісного піку.

Мисливські угіддя розподілені між птахами. У кожного луня – своя вотчина. За площею вона невелика. Прокладений певний маршрут. Облітаючи угіддя, хижак слід йому. Тому побачити луня, як правило, можна в одних і тих же місцях.

Розмноження та тривалість життя

Не люблячи сідати на дерева, степовий лунь і гнізда на них не будує. Яйця высиживаются на землі, в її заглибинах між каменів, іноді в очереті. Гнізда у звичному розумінні немає. Яйця відкладаються в яму, обкладену по периметру травою.

Дивіться також:  Горобинник птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці горобинник
Back to Top