Як і в інших яструбів, у луня гачкуватий дзьоб, сильні лапи з пір’яними штанцями до колінних згинів. Струнке тіло птаха. Інші яструби більш щільні. Ще луня від них відрізняють вузькі крила. В польоті героя статті можна сплутати з чайкою.

Спосіб життя і середовище проживання

Протяжність поширення по Росії доходить від західних кордонів до Монголії. З нею сусідить південно-захід Забайкалля. На Схід птиці долітають до Єнісею. Зустрічають пернатих і захід від Уральського хребта. Опис степового луня дають жителі Минусинской улоговини на стику Красноярського краю і Хакасії.

На південно-західних кордонах країни луні облюбували Крим, північне узбережжя Чорного моря, Закавказзі. Тут, як і в інших місцях проживання, яструбині вибирають для проживання посушливі степи.

Любов до них відображена в назві виду. Втім, бувають винятки. На Ставропіллі, наприклад, птах зустрічається у Підгірському і Андроповском районах. Вони заболочені.

Винятки бувають і в плані поведінки пернатого. Будучи закритою, птах степовий лунь часом нападає на кошенят, домашніх голубів і винесених господарями у двори птахів у клітках. Втім, таке хуліганство можна пояснити недоліком кормової бази луня.

Через діяльність людини придатних для яструбиного місць проживання стає все менше. Зменшується і кормова база.

Степовий лунь на фото завжди в небі, чи на землі. У героя статті немає звички сідати на дерева, навіть коли той у порядку винятку селиться в лісостеповій зоні.

В небі лунь, як всі яструбині, граціозний, неквапливий. Політ птаха злегка покачивающийся. Виключенням служить весняний період. Це час розмноження. Шлюбний танець являє собою серію різких підйомів на висоту і стрімких піку. Самки теж здійснюють «стрибки», але менш виражені.

Дивіться також:  Майна птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці майны
Back to Top