Ноги у птахів обох статей звичайно жовті, дзьоби сіро-буре, а райдужна оболонка – темно-коричнева. Молодняк відрізняється кольором оперення від дорослих особин.

Ареал поширення цих птахів досить широкий, і на сьогоднішній день вони у великій кількості водяться на таких континентах, як Північна Америка і Євразія. На території Америки сокіл дербник мешкає від Аляски до зони реліктових лісових масивів.

На Євразійському континенті їх можна без праці зустріти в тундрах і лісостепах крім північної частини тайги і лесотундр. Ці пернаті уникають гірських ділянок без рясної рослинності та дерев і густих тайгових лісових масивів.

Найбільше їм до вподоби відкрита місцевість, на якій низькі сосняки чергуються з верховими болотами або ділянки лісотундри, позбавлені густої рослинності. Оскільки ці птахи мешкають на досить великих територіях, їх забарвлення і зовнішній вигляд може значно відрізнятися.

На території Російської Федерації на даний момент зафіксовано п’ять груп. Ці представники соколиного сімейства водяться також у північно-західних районах Середньої Азії, Західному Сибіру і Казахстану.

Для гніздування дербник вибирає переважно дерева, нерідко займаючи воронячі гнізда. Особливо люблять вони різні мховые болота, порослі червоними торфяниковыми мохами.

Птах може підніматися в гірську місцевість на почтительную висоту від 2000 до 3000 метрів над рівнем моря. Оскільки багато дрібні горобині птахи, які є основною здобиччю дербника, з настанням холодів мігрує на південь, то і соколи доводиться покидати насиджені місця і вирушати слідом за своїми потенційними жертвами.

Дивіться також:  Мохноногий сич. Спосіб життя і середовище проживання мохноногого сича
Back to Top