Шуліка стежить не тільки за людиною, живлячись за рахунок нього, але і за поведінкою тварин та інших птахів. Якщо хтось з них шарпає свою здобич, тут же злітається зграя нестерпних коршунов. Самі птахи полюють рідко, хоча досить спритні.

Розмноження та тривалість життя

Самки коршунов зазвичай крупніше самців. Шуліки гніздяться на вершинах або розвилках дерев на значній висоті, найчастіше вибираючи для цього сосну, липу чи дуб, ладу гніздо з сухих гілочок та інших видів рослинності

Іноді роблять гнізда на скелях, часто групами, утворюючи цілі колонії. Можуть і не займатися облаштуванням, а використовувати старі, покинуті гнізда інших птахів: ворон, канюків та інших.

Для будівництва гнізд приносять клаптики паперу, сміття і ганчірки, вистилаючи дно овечою вовною. Місце може використовуватися не один раз, а протягом кількох років.

Яйця їх переважно мають білий колір і покриті рудими плямами і бурим рисунком. У кладці може бути одне чи кілька яєць, які відкладаються з проміжками через три дні квітня або на початку травня.

Мати висиджує їх сама протягом 31-38 днів, батько ж забезпечує її їжею. Пташенята, вкриті пухом, виводиться один або двоє, іноді більше.

З самих перших днів вони відрізняються агресивністю, нерідко навіть жорстокістю, а їх бійки і з’ясування відносин часто закінчуються загибеллю слабких пташенят.

Пташенята шуліку в гнізді

Після п’яти-шести тижнів вони починають перебиратися по гілках, а через кілька днів здійснюють свій перший пробний політ. Незабаром вони покидають батьків назавжди. У природі шуліки ведуть жорстоку боротьбу за виживання і часто трапляється, що дорослі, життєздатні особини проживають тільки чотири чи п’ять років.

Дивіться також:  Рідкісні птахи. Опис і особливості рідкісних птахів
Back to Top