Чечітка — маленька лісова красуня і бешкетниця

Швидкі маленькі пташки приваблюють своїм запальним характером і щебетом, що нагадує частий стукіт. У нас їх називають чечетками, а латинська назва перекладається як «полум’яна колючка» за малинові пір’я на грудях і витягнуті пір’я на спині птахи.

Гомінкі і яскраві щебетуньи з’являються зграйками несподівано, залучені збереженими насінням і мороженими ягодами у холодну пору.

Особливості та середовище птиці чечітки

Опис птиці чечітки нагадує споріднених щеглов або чижей. Розміри чечеток зовсім крихітні, менше горобця, – у довжину від 10 до 14 см, розмах крил становить до 20 см, вага — приблизно 12 р.

Головна прикмета, яку видно здалеку, — це червона шапочка на головках пташок. У самців червоні пір’ячко є і на грудях, як у снігурів. Самочки попереду білі, з боків чечеток темні смужки. Дзьобик у птахів густо жовтого кольору, 9-10 мм, з темною вершиною.

Незважаючи на малі розміри, вони не залишаються не поміченими серед гілок завдяки яскравим цятками. Крім того, голос птаха чечітки дуже дзвінкий. Вони видають щебет, схожий на частий стукіт отбиваемой чечітки в танці, що чергується із дзюркотливими трелями.

На фото самець і самка чечітки

Літають невеликими кучными зграйками. Основними зонами проживання стали райони Євразії на півночі Гренландії, лісові масиви Північної Америки. Чечітки залежно від середовища перебування можуть бути перелітними або осілими птахами.

Постійне кочові переривається лише на період гніздування і вирощування потомства. Неправильна поведінка вітряних натури в перельотах не можуть передбачити навіть досвідчені орнітологи.

Дивіться також:  Одуд-птах. Середовище існування та спосіб життя удода
Back to Top