У шлюбний період цей вид лемурів завжди тримається парами. Разом живуть і разом добувають їжу. Розмножуються руконожки не часто, самка виношує маля протягом 5,5-6 місяців (близько 170 днів).

В неволі ці лемури практично взагалі не розмножуються. Виношується завжди тільки одне дитинча, вченими не було відмічено появу двійні або трійні в один час в однієї пари.

Народження маленького примату відбувається один раз у два-три роки. Перед народженням потомства самка дуже ретельно підбирає місце для гнізда, будує велике і затишне містечко з м’якою підстилкою для появи дитинчати.

Маленький айе-айе харчується молоком самки аж до семи місяців, після поступово переходячи на самостійне харчування, але все одно якийсь час все ще залишаючись з мамою (зазвичай дитинчата-самці до року, самки до двох).

Тварина руконожку практично неможливо купити, їх чисельність дуже невелика і вид знаходиться на межі вимирання. Для їх розмноження виділяють спеціальні резервації, в які заборонено з’являтися людям.

Крім всього цього, для збереження популяції, даний вид занесений в міжнародну Червону книгу. На даний момент не більше п’ятдесяти зоопарків світу мають у вигляді своїх вихованців мадагаскарську руконожку.

Через свою незвичайність і химерності руконожка отримала дуже велику популярність, її кілька разів відтворювали в мультфільмах. У зв’язку з цим у продажу в магазинах всього світу і нашої країни, зокрема стали з’являтися різні іграшки, зображення, картинки руконожки.

Дуже хочеться сподіватися, що спільними зусиллями натхненних, небайдужих людей і вчених-зоологів вдасться зберегти, а бажано і примножити популяцію цих химерних і цікавих тварин на нашій планеті.

Дивіться також:  Людиноподібна мавпа. Спосіб життя і середовище проживання людиноподібної мавпи
Back to Top