Повзик зимующая птах. З цієї причини вони відрізняються особливою рисою — запасливостью. Сімейна пара повзиків ще з осені починають запасатися різними зернятками, горіхами і ягодами, ховаючи їх в ущелини і під кору дерев в районі свого сімейного гніздечка.

Тому повзик взимку не страждає нестачею їжі, при цьому на свою територію пернатих чужинців він не пускає, навіть представників свого виду. Але моторні білочки та інші «сусіди» при першій можливості харчуються з сусідських засіків.

Характер і спосіб життя поползня

Дзига володіє такими рисами як допитливість, активність, рухливість, хоробрість. В пошуку цікавого або смачненького він може і влетіти у вікно, і в руки людині сісти, якщо його пригостять. Птахи досить активні, абсолютно не люблять сидіти на місці.

При цьому вони не так багато літають, більше скачуть по стовбурах і гілках, вивчаючи кожну тріщинку у деревній корі, вишукуючи заспавшуюся личинку або маленьке насіннячко. Дуже хоробро захищають своє гніздо і сім’ю, а якщо його спіймати момент, коли він знайде зернятко то він ні за що не випустить його з дзьоба і до останнього буде намагатися вирватися на свободу разом із здобиччю.

Харчування поползня

На волі повзик живиться дрібними комахами, які дістає з «кишеньок» в корі дерева, що відкриваються догори; іноді різними насінням і плодами дерев (жолуді, вертушки кленів, горішки). Час від часу пташки відвідують місця «загального харчування» — годівниці в садах і парках.

Але в силу свого небажання конкурувати з іншими птахами вони не надто бойко відвойовують корм в годівницях, залишаючи його синичкам , пищухам та іншим подібним собі пташки.

Дивіться також:  Африканський страус. Спосіб життя і середовище проживання африканського страуса
Back to Top