Майже всі офиуры здатні відчувати здобич на відстані. Велику роль у цьому відіграють ніжки, які вловлюють запах майбутньої їжі. З допомогою променів тварина рухається в потрібному напрямку, безшумно досягаючи мети.

Коли тварини перемелюють ротовими лусочками їжу, всі промені спрямовані вертикально вгору. Великі спільноти гіллястих офиур використовують свої кошлаті промені для створення своєрідних пасток, в які потрапляють дрібні черв’яки, ракоподібні або медузи.

Такий килим з гіллястих променів легко захоплює і підвішений морський корм (планктон). Цей спосіб харчування відносить офеур до слизово-ресничным фильтраторам. Є серед голкошкірих і трупоеди.

Деякі види офиур, наприклад, чорну офиуру, можна тримати в акваріумах. Годують таких вихованців спеціальними висушеними морськими складами, але можна і побалувати невеликими шматочками свіжої риби.

Розмноження і розвиток офиуры

Переважна більшість змеехвосток поділяються на жіночі та чоловічі особини, але існує і кілька видів гермафродитів. Серед різноманіття офиур є і такі види, які розмножуються шляхом поперечного поділу.

Найчастіше це відбувається у дрібних шестилучевых голкошкірих, діаметр диска яких не перевищує декількох міліметрів. Диск поділяється таким чином, що з однією частиною тіла завжди залишається три променя. З часом відсутні «руки» відновлюються, але можуть бути коротше по довжині.

Пік розмноження офиур зазвичай припадає на весну і літо. Піднімаючись на кінчиках променів, тварина викидає у воду статеві продукти, які згодом запліднюються самцями.

Дивіться також:  Ламантин тварина. Спосіб життя і середовище проживання ламантин
Back to Top