Під час міграцій лебеді-кликуни збираються спочатку в невеликі групи по кілька особин. Спочатку поодинокі птахи, а потім зграї до десяти особин летять високо в небі вдень і вночі.

У Східному Сибіру і Примор’я часто можна бачити косяки перелетающих лебедів. Птахи роблять перепочинку на водоймах, щоб відпочити, перекусити і набратися сил. Восени період міграції припадає на вересень-жовтень, час, коли настають перші заморозки.

Вночі, коли життя завмирає, в небі добре чутні крики лебедів. Саме за свій голос – дзвінкий і трубний, їх і прозвали кликунами. Звук чується як «ганг-го», і особливо приємна лебедина перекличка по весні, коли їх радісні голоси звучать на тлі природи, що пробуджується, дзюркотливих струмків і пісень дрібних пташок. Так само голосом лебеді позначають свої настрої в шлюбний період.

Харчування лебедя кликуна

Так як лебеді водоплавні, то і основу їх раціону складає їжа, знайдена у воді. Це різні водні рослини, які птах дістає пірнаючи. Так само лебеді можуть діставати з води невеликих рибок, ракоподібних і молюсків.

Особливо люблять таку їжу птахи, які потребують білку. Перебуваючи на землі, лебеді їдять різні трави, злаки, підбирають насіння, ягоди, комах, черв’яків.

Пташенята, яким потрібно зростати, в основному їдять білкову їжу, підбираючи її з дна водойми, тримаючись на невеликій глибині біля берега, і пірнаючи у воду, як це роблять качки.

Птахи запускають довгу шию у воду, шарять дзьобом по мулу, вибираючи смачні корінці рослини. Так само вони набирають дзьобом мул, і проціджують його крізь спеціальні щетинки. З решти маси птиці мовою вибирають їстівне.

Розмноження та тривалість життя лебедя кликуна

Дивіться також:  Японський журавель. Спосіб життя і середовище проживання японського журавля
Back to Top