Лебідь-кликун перелітний птах. Місця гніздування припадають на північну частину континенту Євразії, тягнуться від Шотландії та Скандинавії до острова Сахалін і Чукотки. Так само зустрічається в Монголії, на півночі Японії.

На зимівлю птахи мігрують до північній частині Середземного моря, в Південну і Південно-Східну Азію, (Китай, Корею), на Каспій. Гніздяться в Скандинавії, на берегах Білого і балтійського морів птахи часто залишаються на зимівлю в місцях гніздування. З Євразії птахи теж можуть не відлітати, за умови, що водойми, де вони живуть, не замерзають.

В Омській області кликуни зустрічаються в Таврійському, Называевском, Большереченском районах. Водойми «пташиній гавані» теж приймають лебедя-кликуна в період міграцій. Птахи вибирають для гніздування райони, де ліси субарктичної зони змінюються тундрою.

Баировский державний заказник може похвалитися найбільшою кількістю лебедів-кликунів, які прилітають туди гніздитися. Птахи відчувають себе там комфортно і безпечно, що сприяє розмноженню.

Спосіб життя лебедя кликуна

Лебеді завжди живуть поруч з водоймами, так птахи досить великі, вони більшу частину свого життя проводять на воді. Водоплавні тримаються на водній гладі дуже величаво, тримаючи шию прямо, щільно притиснувши крила до тіла.

Зовні здається, ніби птахи повільно пливуть, нікуди не кваплячись, але при бажанні наздогнати їх, вони виявляють вміння пересуватися досить швидко. Взагалі лебеді дуже обережні, вони намагаються триматися на воді подалі від берега.

Бажаючи злетіти, важкий лебідь-кликун довго біжить по воді, набираючи висоту і потрібну швидкість. По землі ці птахи ходять рідко, тільки при необхідності, так як їм набагато легше тримати гладке тіло на водній гладі або в польоті.

Дивіться також:  Ходуличник птах. Середовище існування та спосіб життя ходуличника
Back to Top